donderdag 30 mei 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Paarse besluiten snel opgeruimd

De onderhandelaars over de vorming van een centrum-rechts kabinet hebben een aantal besluiten van Paars teruggedraaid. De kilometerheffing is van de baan, de kerncentrale in Borssele blijft langer open, er komt een landelijk rechercheteam onder leiding van het OM en er wordt definitief gekozen voor een ziektekostenstelsel waarbij de premies niet afhankelijk zijn van het inkomen.
Lees verder...

Foto Hollandse Hoogte, Siebe Swart
Kernenergie terug van bijna weg geweest

ACHTERGROND - De nieuwe politieke situatie lijkt de redding voor de kerncentrale Borssele. De laatste centrale van Nederland mag waarschijnlijk langer openblijven. Daarmee loopt Nederland in de pas met Europa. Kernenergie is terug.
Lees verder...
FBI legt accent op terreurbestrijding

De Amerikaanse federale recherche (FBI), die wanbestuur, onzorgvuldigheid en onoplettendheid wordt verweten, heeft een ingrijpende heroriŽntatie en reorganisatie afgekondigd. Het accent verschuift van misdaadbestrijding naar het voorkomen van terreur.
Lees verder...
'Mijnheer pastoor is overspannen'

ACHTERGROND - Een pastoor in Geleen is na een klacht over seksueel misbruik ontslagen. Het bisdom Roermond hield de zaak twee jaar stil. Het beleid van de r.-k. kerk getoetst aan een voorbeeld uit de praktijk.
Lees verder...

Walser ontkent antisemitisme in nieuw boek

De Duitse schrijver Martin Walser is verbolgen over de kritiek op zijn nog niet verschenen sleutelroman. Het gaat niet over de vermeende moord op een jood, maar over de moord op een literatuurcriticus, stelt hij.
Lees verder...
Muntenactie levert geschat 14 mln op

De ophaalactie van buitenlands muntgeld in verband met de invoering van de euro heeft naar verwachting 14 miljoen euro opgebracht. Dit bedrag zal, na aftrek van kosten, worden verdeeld over de 143 bij de actie aangesloten goede doelen.
Lees verder...
'Advocaten misbruiken inzagerecht'

DEN HAAG, 30 MEI. Advocaten misbruiken het wettelijk geregelde recht op inzage in bijzondere politieregisters om te achterhalen of er een strafrechtelijk onderzoek tegen hun cliŽnten loopt.
Lees verder...
'Wachtlijsten ziekenhuizen half zo lang'

DEN HAAG, 30 MEI. Het aantal mensen dat langer dan de afgesproken norm wacht op een behandeling in een ziekenhuis, is misschien maar de helft van de 160.000 die nu zijn geregistreerd.
Lees verder...
EU en Moskou oneens over Kaliningrad

MOSKOU, 30 MEI. De Europese Unie verleent Rusland de status van markteconomie, maar doet Moskou geen concessie inzake Kaliningrad. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde dit gisteren aan tijdens de eendaagse Russisch-Europese top in Moskou.
Lees verder...
Pakistan haalt troepen weg bij westgrens

ROTTERDAM, 30 MEI. Pakistan is begonnen een deel van zijn troepen langs de grens met Afhanistan weg te halen om ze in te zetten langs de oostgrens met India en Kashmir. Een legerwoordvoerder in Islamabad heeft dat vandaag gezegd.
Lees verder...
Dollarzwakte jaagt koers euro omhoog

AMSTERDAM, 30 MEI. De koers van de euro is vanmorgen gestegen tot het hoogste peil in 15 maanden tegenover de verzwakkende Amerikaanse dollar. Zwitserland verlaagde de rente licht, om te voorkomen dat de franc te sterk wordt.
Lees verder...
SAB koopt Miller voor 6 miljard

AMSTERDAM, 30 MEI. De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer South African Breweries (SAB) neemt de Amerikaanse brouwer Miller Brewer Company over. SAB Verkoper is het Amerikaanse concern Philip Morris, dat van de brouwer afwilde.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Tien punten voor meer democratie in de PvdA

De PvdA moet afrekenen met de gesloten interne politieke cultuur. Eerste-Kamerlid Willem Witteveen (PvdA) gooit de ramen open, vandaag op de pagina Opinie.
Beet: Afluisteren via monitor

Wie kijkt mee op de monitor? Herbert Blankesteijn schrijft morgen in de internetrubriek Beet over het 'afluisteren' via computermonitoren.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.