dinsdag 7 mei 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 

Kabinet beraadt zich over uitstel verkiezingen

Het kabinet en het parlement beslissen naar verwachting in de loop van de dag of de moord op Pim Fortuyn moet leiden tot tot uitstel van de verkiezingen.
Lees verder...

Foto WFA
Woede en tranen in Rotterdam

REPORTAGE - In Rotterdam verzamelden zich gisteravond op een aantal plaatsen spontaan honderden tot duizenden mensen. Aan het G.W. Burgerplein, waar Pim Fortuyn woonde, werden voor zijn huis bloemen en brieven neergelegd. Politieagenten hielden toezicht. ,,Ik stemde al op Pimmetje. Maar nu helemaal.''
Lees verder...
Verbijsterde premier Kok maant tot kalmte

Premier Kok heeft in reactie op de moord op Pim Fortuyn opgeroepen de kalmte te bewaren. Een geŽmotioneerde Kok zei ,,kapot'' te zijn van de aanslag. ,,Laten we in godsnaam onze kalmte bewaren in een tijd waarin je geneigd bent woest te zijn'', aldus Kok.
Lees verder...
Website onbereikbaar

Door grote drukte is de website van NRC Handelsblad regelmatig onbereikbaar. Onze excuses hiervoor. De pagina met reacties op de dood van Pim Fortuyn en de stemming over de vraag of de verkiezingen uitgesteld moeten worden zijn wel bereikbaar.
Lees verder...

De Stemming: Uitstel verkiezingen?

DISCUSSIE - Er wordt gespeculeerd over een eventueel uitstel van de verkiezingen die volgende week woensdag zouden worden gehouden. Wat vindt u? Discussieer mee.
Lees verder...
Reacties op de aanslag op Fortuyn

REACTIES - Lezers van de website van NRC Handelsblad reageren verbijsterd op de moordaanslag op Pim Fortuyn. Wilt u reageren op de dood van Pim Fortuyn, stuur dan een e-mail naar aanslag@tegenspraak.nrc.nl of lees de bijdragen.
Lees verder...
Dutch 'Le Pen' shot dead

BUITENLANDSE MEDIA - Wat schrijven de buitenlandse media over de moord op Pim Fortuyn? The Independent spreekt over een Brutal end for man tipped to be leader en CNN beschrijft Fortuyn als de Gay right-winger who angered Muslims.
Lees verder...
Verklaringen van Kok, Korthals en De Vries

DOCUMENT - Verklaring van premier Kok en de ministers Korthals en De Vries na afloop van de extra ministerraad.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: De natie moet opnieuw worden uitgevonden

Fortuyn heeft de identiteitscrisis in onze samenleving blootgelegd, vindt historicus Arend Jan Boekestijn. Zijn dood moet een aansporing zijn om beter vast te stellen waar Nederland eigenlijk voor staat.
Dood Fortuyn

Zodra de website weer bereikbaar is doorlopend nieuws en achtergronden naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.


dinsdag 7 mei 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Verkiezingen gaan 15 mei door

De Tweede Kamerverkiezingen zullen ondanks de moord op lijsttrekker Pim Fortuyn volgende week volgens plan doorgaan. Dit verklaarde minister-president Kok aan het begin van de middag tijdens een persconferentie. ,,Daarmee wordt recht gedaan aan en rekening gehouden met breed levende opvattingen in het geheel van de politieke wereld'', aldus Kok.
Lees verder...

Leo Knikman
Fortuyn vermoord, dader 'milieu-activist'

Pim Fortuyn is gisteravond doodgeschoten op de parkeerplaats van het mediapark in Hilversum. Kort na de aanslag werd een 32-jarige man uit Harderwijk gearresteerd. Bij huiszoeking bij de verdachte is materiaal gevonden dat ,,duidt op betrokkenheid bij milieu-activisme''. Dat zei een jusititiŽle woordvoerder vanmiddag.
Lees verder...
'Pim Fortuyn zei wat wij denken'

In Rotterdam was de schok na de moord op 'Pimmetje' groot. ,,Zo gevaarlijk is het dus om je mening te geven.'' En bij wie ligt de schuld?
Lees verder...

Foto WFA
Van spelbreker tot 'one of the boys'

De vraag of het de directe invloed van Pim Fortuyn betrof, of dat zijn optreden slechts als katalysator diende voor een in de Nederlandse politieke cultuur al aanwezige ontwikkeling, blijft na Fortuyns dood onbeantwoord. Zelf dacht hij wel eens het laatste, zo bleek toen hij na de rumoerige persconferentie van 14 maart zat uit te blazen: ,,Het gaat niet om mij. Het komt alleen op mij neer. Het was allemaal te voorzien'', zei hij, nog aangeslagen door het 'taartincident'.
Lees verder...

Alle partijen stoppen met campagnes

DEN HAAG, 7 MEI. Alle politieke partijen hebben hun campagnes voor de verkiezingen gisteravond direct stopgezet na het bekend worden van de aanslag op Pim Fortuyn. De Lijst Pim Fortuyn kondigde vanmorgen aan door te gaan.
Lees verder...
'Oh mijn God, mijn God, mijn God...'

Het gesprek met BNN-stagiair Filemon Wesselink was zijn laatste interview. Een reconstructie van de laatste minuten van het leven van Pim Fortuyn, en van wat er daarna gebeurde.
Lees verder...
'Toen lag hij daar, helemaal alleen'

Vanuit de kelder van een gebouw in het Hilversumse mediapark zag ooggetuige Leo Knikman wat er gebeurde direct na de aanslag op Pim Fortuyn.
Lees verder...
'Soms zijn er belangrijker zaken'

Een dag voor de UEFA-Cupfinale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund is van een feeststemming geen sprake meer. De Rotterdamse supporters treurden vanmorgen bij de Kuip om de dood van stadgenoot Pim Fortuyn.
Lees verder...
Zoeken naar leider met 'geest van Pim'

,,Mooie reacties, lieve reacties'' kwamen gisteren binnen op het hoofdkwartier van de Lijst Pim Fortuyn. Maar wie moet nu de nieuwe leider worden? ,,Een man die misschien niet de uitstraling heeft van Pim, maar wel de geest.''
Lees verder...
Politiek geweld zeldzaam tot nu

Bedreigingen aan het adres van politici zijn volgens oud-burgemeester Peper, zelf herhaaldelijk met de dood bedreigd, van alle tijden. Maar concrete aanslagen zijn dat niet.
Lees verder...
Moord vereeuwigt zijn reputatie

OPINIE - Zowel de daad zelf als het slachtoffer maken van de moord op Pim Fortuyn een unieke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis, vindt Jan Bank.
Lees verder...
Principeakkoord over einde beleg Geboortekerk

IsraŽl en de Palestijnen hebben vandaag een principeakkoord bereikt over een oplossing van het 36 dagen oude beleg van de Geboortekerk in Bethlehem, zo heeft de burgemeester van de Palestijnse stad bekendgemaakt.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Er is een maatschappelijke bom ontploft

Niemand weet hoe moet worden voorkomen dat de moord op Pim Fortuyn tot diep in de samenleving schade aanricht, meent Hubert Smeets.
Updates

Doorlopend nieuws en achtergronden naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.