zaterdag 4 mei 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Politiek leeft, de kiezer twijfelt

De Nederlandse kiezer verkeert in grote twijfel. Zelfs van degenen die zeker weten dat ze gaan stemmen op 15 mei, weet 40 procent nog niet op wie. Geen enkele premierskandidaat heeft de steun van meer dan 12 procent van de kiezers. Als wenselijke coalities worden zeventig varianten genoemd. Dat blijkt uit interviews die NRC Handelsblad eind vorige week hield met 603 stemgerechtigde burgers.
Lees verder...
Ontheemde burgers, ontwortelde politiek

ONDERZOEK - De Tweede Kamer is een huis geworden, en politici zijn de bewoners van wie iedere beweging door televisiecamera's wordt vastgelegd. De komende anderhalve week beslissen de kijkers wie ze nomineren voor vertrek en wie er gaat winnen op 15 mei. Wordt het Hans, die voor gezelligheid zorgt met zijn saxofoonspel, saaie Ad, om wie je zo kan lachen als hij chagrijnig is, of Pim, de ruziemaker?
Lees verder...
Zak met bolletjes cocaïne en heroïne uit de maag van een slikker.
Foto Reuters
Antillen: geen scanners tegen coke

De twee bagagescanners die Nederland vier weken geleden aan Curaçao heeft gegeven om controle op de luchthaven Hato naar de smokkel van cocaïne naar Schiphol mogelijk te maken, zullen door de Antillen niet worden gebruikt.
Lees verder...
Minister Jorritsma wijst aantijgingen in de pers heftig af

Minister Jorritsma (Economische Zaken, VVD) heeft gisteren nog voordat de krant was verschenen een persconferentie belegd om zich te verweren tegen een publicatie van het Algemeen Dagblad. Hierin wordt gewag gemaakt van een ,,schijn van belangenverstrengeling'' tussen de minister en het Friese bouwbedrijf van de familie Jorritsma. ,,Ik heb niets gedaan dat niet deugde.''
Lees verder...

'Democratie is illusoir'

ACHTERGROND - Nederland leeft in een illusie van democratie. Er is een onontwarbare kluwen ontstaan tussen politiek en bestuur, tussen controleurs en gecontroleerden. Politieke partijen vertegenwoordigen alleen nog zichzelf en hebben hun verlies aan massa-aanhang gecompenseerd met een grotere greep op het openbaar bestuur.
Lees verder...
Spraakverwarring over 'pardon illegalen'

ANALYSE - Pim Fortuyn veroorzaakte onrust aan met opmerkingen over een generaal pardon voor buitenlanders. Maar wie bedoelde Fortuyn?
Lees verder...
Liberaal in soorten

TWEEGESPREK - VVD en D66 zijn beide liberale partijen. Maar over veel onderwerpen verschillen de partijen van inzicht. D66-leider Thom de Graaf: 'Wil Hans Dijkstal echt met Pim Fortuyn regeren?'
Lees verder...
Arafat steunt voorstel voor vredesoverleg

JERUZALEM, 4 MEI. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft positief gereageerd op het Amerikaanse voorstel voor een vredesconferentie voor het Midden-Oosten aan het begin van de zomer.
Lees verder...
Crisis raakt Argentijnse middenstand

ACHTERGROND - De economische crisis in Argentinië veroorzaakt een kaalslag onder kleine zelfstandige ondernemers. Sinds het losbarsten van de noodsituatie zijn er duizenden kleine bedrijven over de kop gegaan. Het einde is nog lang niet in zicht.
Lees verder...
Balkan-rivalen botsen in Den Haag

ACHTERGROND - Kosovo-president Rugova getuigde gisteren tegen Slobodan Milosevic. Hij verklaarde dat hij Milosevic op de hoogte bracht van het geweld tegen de Kosovaren.
Lees verder...
'In Spanje had ik ster kunnen worden'

VRAAGGESPREK - Vorige week nam John Bosman (37) afscheid van het betaalde voetbal. Hij speelde in negentien jaar voor Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV, FC Twente en AZ. Hij scoorde altijd en overal. Maar hij werd geen superster.
Lees verder...
Servië wil hervatting hulp VS

De Servische regering is ontevreden over het uitblijven van Amerikaanse financiële hulp. Het Amerikaanse Congres bevroor eind vorige maand een hulppakket ter waarde van veertig miljoen dollar (44,3 miljoen euro) uit onvrede over de gebrekkige samenwerking van Servië met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Wanhoopsverhalen over onderwijs zijn waar

Jaren van bezuinigingen, van vernieuwingen en vanmismanagement hebben het onderwijs doen afzakkennaar het niveau van een derdewereldland. Niet alleen deoverheid en de politiek hebben schuld, ook de ouders treft blaam. Dat schrijft socioloog en organisatieadviseur Ton Hartman vandaag op de pagina Opinie.
Wat doet u op 15 mei? Doe ook mee aan het onderzoek

Zeshonderd kiezers in dertig buurten van Nederland gaven vorige week aan verslaggevers van NRC Handelsblad hun mening over de aanstaande Kamerverkiezingen en de Haagse politiek. Kwamen de interviewers niet bij u aan de deur, maar wilt u wel deelnemen aan de enquête? Vul dan de vragenlijst in op tegenspraak.nrc.nl/Kiezers/kiezers.lp.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.