dinsdag 30 april 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
IsraŽl houdt missie naar Jenin tegen

IsraŽl heeft vanochtend ondanks groeiende internationale druk besloten de komst van een VN-missie naar het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin tegen te houden. Het IsraŽlische kabinet sprak vanochtend zijn veto over de missie uit.
Lees verder...

Foto Sake Elzinga
Koninginnedag in Drenthe, jaar na mkz

REPORTAGE - Met een jaar uitstel door de mkz-crisis bezocht koningin Beatrix vandaag Meppel en Hoogeveen. Prinses MŠxima volgde haar op de voet.
Lees verder...

Foto Rien Zilvold
De slag om de brug barst al vroeg los

REPORTAGE - De gemoederen liepen hoog op, gisteren op de Utrechtse Van Asch van Wijcksbrug. Door nieuwe regels moest er om elke meter van ,,het beste plekje van de Utrechtse vrijmarkt'' worden 'gevochten'.
Lees verder...
PKK toch op Europese lijst terroristische organisaties

Nederland stemt deze week in met plaatsing van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op de Europese lijst van terroristische organisaties. Daardoor worden financiŽle tegoeden van de PKK bevroren en mogen er geen financiŽle transacties meer worden verricht.
Lees verder...

Pas op voor stemrecht aan zestienjarigen

REPORTAGE - Stemrecht voor jongeren vanaf zestien jaar? Spreker in de zaal tijdens het Verkiezingsjeugddebat, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad moest er niet aan dťnken. Jongeren van die leeftijd zijn speelbal voor demagogische krachten. ,,Niet voor niets is het juist die leeftijdscategorie waar de commercie zoveel in investeert.''
Lees verder...
RosenmŲller: De redelijke onder de radicalen

PORTRET - ,,Een hele lieve minister'' zou Paul RosenmŲller (45) zijn. Ten minste, daarop rekent geestverwant Mieke Vogels, minister van Gezondheid en Gelijke Kansen in BelgiŽ. Ze zei het vorige week bij de start van de GroenLinks-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, in Rotterdam.
Lees verder...
Opbouw van aanval op Irak in volle gang

ACHTERGROND - Over het wanneer van een Amerikaanse aanval op Irak bestaat onduidelijkheid. Maar de militaire voorbereidingen zijn al in volle gang.
Lees verder...
Voor altijd Big City

NECROLOGIE - Hans van Tol, die zijn bekendste liedjes schreef en zong onder de naam Tol Hansse, is gistermiddag op 62-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan kanker en was al enige tijd ziek. Zijn grootste succes, het zuurzoete Big City, stond twee keer in de hitparade: eerst in 1978 - met de scheurende saxofoon van componist Clous van Mechelen - en opnieuw in 1993, in een ander arrangement.
Lees verder...
Weinig ruimte euthanasie

ANALYSE - Een Brits verbod op hulp bij zelfdoding aan een verlamde patiŽnte is overeind gehouden door het Europese Hof voor de mensenrechten in Straatsburg. Betekent dit dat de Nederlandse euthanasiewet niet door de Europese beugel kan?
Lees verder...
Liever een 'ladenlichter' dan een 'fascist'

ACHTERGROND - Al dagen demonstreren duizenden Franse studenten tegen de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen. Morgen volgt de apotheose.
Lees verder...
'Dat ze ons flesten, wisten we'

ACHTERGROND - De veilinghuizen Christie's en Sotheby's maakten prijsafspraken. Twee directeuren zijn in de VS al veroordeeld. Hier is de klant er juist beter van geworden, zegt Sotheby's.
Lees verder...
Cultureel beleggen vervangt subsidies

ACHTERGROND - Cultureel beleggen is een nieuwe mogelijkheid om te investeren. De overheid trekt zich terug, particuliere geldschieters nemen het graag over. Maar de vraag is of er wel genoeg projecten zijn.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
'Goed rechts is niet verkeerd'

,,Het lijkt erop dat er in Europa een algehele verrechtsing aan de gang is. Deze verrechtsing, waarbij voor het gemak iedere groepering die rechts van het politieke spectrum opereert wordt meegenomen, wordt in de commentaren als zeer negatief ervaren. Dit beeld dient drastische bijstelling", schrijven Ferdi de Lange en Rense Weide van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) vandaag op de Opiniepagina.
Dossier Kamerverkiezingen 2002

Nieuws, achtergronden en analyses, plus links naar de verkiezingsprogramma's zijn te vinden in het Dossier Kamerverkiezingen 2002.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.