woensdag 27 maart 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Arafat niet naar top om eisen van IsraŽl

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteravond besloten de Arabische top in Beiroet niet bij te wonen wegens de voorwaarden die IsraŽl hem had gesteld.
Lees verder...
Kalsbeek wil cursus voor ouders criminelen

Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) wil ouders van criminele jongeren die veroordeeld zijn of met de politie in aanraking zijn geweest, verplichten een cursus opvoeden te volgen. Als de ouders weigeren mee te doen, wordt hun kind uit huis of onder toezicht van een voogd geplaatst. Dat staat in de nota Jeugdcriminaliteit van Kalsbeek, die morgen in het kabinet wordt besproken.
Lees verder...
'Open spoedloket werkmigrant'

ROTTERDAM, 27 MAART. Een twintigtal Nederlandse multinationals lobbyt bij het kabinet voor een 'spoedloket' om hoogopgeleide allochtonen van buiten de Europese Unie versneld toe te laten. Het gaat om honderden managers en specialisten per jaar die door onder meer Unilever, Philips, Shell en Akzo Nobel nodig worden geacht voor hun bedrijfsvoering. Ze willen dat deze mensen de vele regels kunnen omzeilen die misbruik van asielprocedures moeten voorkomen.
Lees verder...
Lukrake uitstalling van VOC-spul

Vorige week ging het VOC-publiciteitsoffensief van start. De Stichting Viering 400 jaar VOC had het ongetwijfeld graag anders gezien, maar alle aandacht ging daarbij naar wat steevast wordt aangeduid als de 'schaduwzijden' van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Niet de feestredenaars in de Ridderzaal kwamen in beeld, maar het handjevol demonstranten voor de deur en de Indonesische ambassadeur die er niet bij wilde zijn. Zij menen dat er van een 'viering' geen sprake kan zijn: de komst van 's werelds grootste handelsonderneming betekende het begin van 350 jaar kolonialisme in de Indonesische archipel. Hoe zou u het vinden als Duitsland de bezetting van Nederland gaat vieren, vroeg! de ambassadeur fijntjes.
Lees verder...

Korthals: zware methoden tegen bolletjesslikkers

Justitie gaat de zwaarste recherchetechnieken inzetten om de criminele netwerken in Nederland achter de drugssmokkel via Schiphol bloot te leggen. Doel is het verstoren van de distributielijnen en het onderscheppen van de achterliggende geldstromen.
Lees verder...
Connexxion heeft hoofd op hakblok

Als grootste busbedrijf heeft Connexxion veel te verliezen bij de aanbestedingen. Topman Westdijk gaat daarom kosten besparen.
Lees verder...
Dijkstal : kiezer is verwende diva

DEN HAAG, 27 MAART. VVD-lijsttrekker Dijkstal vindt dat een deel van de kiezers zich gedraagt als ,,verwende diva's''. ,,Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien, maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat'', zegt hij deze week in het weekblad Vrij Nederland. Deze houding doet hem denken aan ,,een wintersporttoerist die gaat skiŽn in verboden gebied, in een lawine verzeild raakt en dan ook nog kwaad wordt als de reddingshelikopter te laat komt''.
Lees verder...
Europa feliciteert zichzelf met eigen 'GPS'

Grote woorden begeleidden gisteren de lancering van Galileo, dat de tegenhanger van het Amerikaanse GPS moet worden en het bewijs van Europa's soevereiniteit.
Lees verder...
Onbehaaglijke schreeuw om liefde

Maagdelijkheid is een obstakel. Dat is in Fat Girl de even voor de hand liggende als noodzakelijke observatie van de Franse filmmaakster Catherine Breillat. Net als in haar nieuwste film Breve Traversťe ontmythologiseert zij in Fat Girl hardhandig de eerste seksuele ervaring, ditmaal van twee zussen aan het begin van de puberteit, allebei chagrijnig kijkend en door seks geobsedeerd, de oudste Frans-anorectisch, de jongste nog volop in het puppy-vet. Als hun eerste keer eenmaal achter de rug is, blijkt de wereld nog even harteloos als daarvoor, alleen nu zonder de bescherming van romantische illusies.
Lees verder...
Privťhulp voor Pakistaanse junks

REPORTAGE - Wanneer in Pakistan adequate overheidshulp ontbreekt, springt de liefdadigheid in. De ontwenningskliniek van Muhammad Shafiq behandelt Pakistanen die een toevlucht hebben gezocht in de drugs om hun ellende te vergeten.
Lees verder...
SFOR patrouilleert in Friesland

In enkele Friese dorpen lijkt het dezer dagen een heel klein beetje op BosniŽ door de oefeningen van militairen die in het kader van de vredesmacht SFOR naar dat land zullen vertrekken.
Lees verder...
Schietpartij in gemeenteraad van Nanterre

Een man heeft vannacht in de Parijse voorstad Nanterre acht gemeenteraadsleden doodgeschoten. Dertig anderen raakten gewond, van wie veertien ernstig. De man stond na afloop van een raadsvergadering op en begon op politici te schieten.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Nederland is nog lang niet vol

Een debat over migratie is geboden, maar dat moet nietworden gekoppeld aan de stelling dat Nederland vol is. Datlaatste is aantoonbaar onjuist, meent de econoom en cultuurfilosoof Thijs de Ruyter van Steveninck.
www.nrc.nl/internet: Apenstaartje

Marie-Josť Klaver beantwoordt vragen en reageert op bijdragen van lezers over internet. Heeft u een vraag of suggestie, stuur dan een e-mail naar klaver@nrc.nl. Antwoorden en reacties op lezersbijdragen zijn wekelijks vanaf donderdagmiddag op de site te lezen.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.