woensdag 27 februari 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Brussel eist 157 mln subsidiegeld terug

Nederland moet 157 miljoen euro (345 miljoen gulden) terugbetalen aan de Europese Commissie wegens onregelmatigheden met het Europees Sociaal Fonds (ESF) in de jaren 1994-1996.
Lees verder...
Ambtenaren: onderbouwing JSF-deal zwak

Het kabinetsbesluit om mee te doen aan de ontwikkeling van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) als vervanger van het F-16 gevechtsvliegtuig is op veel punten onduidelijk. Bovendien is een aantal veronderstellingen niet goed onderbouwd.
Lees verder...
Zimbabweaanse journalisten protesteren tegen de draconische perswet van informatieminister Jonathan Moyo.
Foto Reuters
Van prof tot spindoctor van Mugabe

ACHTERGROND - De wonderbaarlijke metamorfose van Jonathan Moyo. Van kritische professor tot propagandaminister van Zimbabwe. Toen Jonathan Moyo nog gewoon professor was, schreef hij graag over het politiek bestuur van zijn geboorteland Zimbabwe. In 1993 voorspelde hij dat de regerende partij Zanu-PF zichzelf tegen het jaar 2000 ,,grondig te schande'' zou hebben gemaakt.
Lees verder...

Foto AP
'Hindoe' Beckham

De Engelse voetbalinternational David Beckham is met zijn vrouw Victoria en zoontje Brooklyn afgebeeld als de Hindoegoden Shiva, Parvati en Ganesh op een schilderij van de in Engeland wonende zusjes Amrit en Rabindra Singh. Het doek maakt onderdeel uit van een serie kunstwerken die binnenkort in het noordwesten van Engeland wordt tentoongesteld met het oog op de Gemenebest Spelen die in juni in Manchester beginnen.
Lees verder...

VS sturen elitetroepen naar GeorgiŽ

De Verenigde Staten sturen elitetroepen naar de voormalige sovjetrepubliek GeorgiŽ om Georgische legereenheden op te leiden in de bestrijding van ,,een groeiende terroristische dreiging'' in hun land. De VS hebben al tien gevechtshelikopters vooruit gestuurd.
Lees verder...
'Elk misbruik uitzuiveren'

VRAAGGESPREK - Accountantsonderzoek naar misbruik van subsidies door hogescholen, leverde voor minister Hermans genoeg materiaal op om het openbaar ministerie in te schakelen.
Lees verder...
Kiezersregistratie in Kenia: speer stallen onder het kruis

Slechts ťťn stenen gebouwtje staat op de savanne. Alle andere onderkomens zijn van koeienstront en blubber, hutten in met doornen hagen omgeven kralen van de nomadische Samburu's. Het gebouwtje heeft vele functies.
Lees verder...
47 nieuwbouwhuizen, klaar voor de sloop

ACHTERGROND - De koop van een nieuwbouwwoning in Dordrecht mondde voor 47 huishoudens uit in een nachtmerrie. Een jaar na de oplevering zijn de woningen bouwvallig en onveilig. De bewoners willen hun huizen graag verlaten, maar dan zijn ze wel hun geld kwijt.
Lees verder...
Milosevic mild van toon tegen vrouw uit Kosovo

DEN HAAG, 27 FEBR. ,,Ik was een moeder van vijf. Nu ben ik een moeder van vier'', zei getuige Ajmane Behramaj gisteren tijdens het proces tegen Slobodan Milosevic voor het JoegoslaviŽ-tribunaal.
Lees verder...
Tien voor taal nodigt dode dichters uit

AMSTERDAM, 27 FEBR. Het had weinig gescheeld of dichter Gerrit Kouwenaar (1923) had bij Tien voor Taal in zijn eentje moeten strijden tegen een team van Vlaamse dichters. Producent Endemol van het televisiespel Tien voor Taal - waarbij teams van drie Nederlanders en Vlamingen onderling uitvechten wie de minste taalfouten maakt - had namelijk bedacht dat het Nederlandse team naast Kouwenaar moest bestaan uit de poŽten J.C. Bloem (1887-1966) en Gerrit Achterberg (1905-1962), dichters die eerder thuishoren in het VPRO-progamma Dode Dichters Almanak.
Lees verder...
'Ik heb niet gelogen. Ik heb niet misleid'

Bij de hoorzittingen over de ineenstorting van de Amerikaanse energiehandelaar Enron zijn gisteren voor de tweede keer voormalig topman Jeffrey Skilling en klokkenluider Sherron Watkins ondervraagd.
Lees verder...
Aangifte Hermans tegen hogescholen

Minister Hermans (Onderwijs) heeft aangifte gedaan van miljoenenfraude bij zes hogescholen en het commerciŽle onderwijsinstituut Opleiding en Ontwikkeling bv in Breda. De hogescholen hebben tussen 1998 en 2001 ten onrechte bijna 30 miljoen euro subsidie geÔncasseerd voor Vlaamse studenten.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
De barre tocht van Berend Botje

LUX - Je zou er toch bijna aan gaan twijfelen. Wisten de Amerikanen soms meer toen zij hun bedrijven de afgelopen jaren aan de lopende band van de hand deden aan de koopgrage Hollanders? Nederlandse concerns die tegenvallers in Amerika melden, volgen elkaar in ras tempo op.
De digitale leestafel - The end

Jeroen van Bergeijk maakte vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement. Dit is de laatste aflevering. Bij wijze van afscheid een selectie van de beste, leukste en min of meer tijdloze artikelen die ik de afgelopen tweeŽnhalf jaar op deze plek verzamelde - en die nog steeds online zijn.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.