zaterdag 23 februari 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Justitie verstevigt greep op recherche

Het openbaar ministerie krijgt voor de bestrijding van criminaliteit de zeggenschap over de recherche. De bepaling van prioriteiten voor het Nederlandse rechercheapparaat berust dan niet langer bij de politietop.
Lees verder...

Foto Rien Zilvold
Uytdehaage schaatskoning van Winterspelen

Met een wereldrecord van historische waarde is Jochem Uytdehaage gisteren in Salt Lake City olympisch kampioen geworden op de 10.000 meter. Met zijn eindtijd van 12.58,92 doorbrak de schaatser als eerste en enige schaatser de grens van dertien minuten. Titelhouder Gianni Romme veroverde de zilveren medaille, de Noor Lasse Saetre legde beslag op het brons.
Lees verder...

Foto AP
Militairen 'als Máxima' in Kabul

REPORTAGE - Meer dan 200 Nederlandse militairen maken in Afghanistan deel uit van de vredesmacht ISAF. Samen met de Afghaanse politie patrouilleren ze door de straten van Kabul. ,,Dankzij ons komen de agenten nu soms in delen van hun district waar ze anders nooit komen, doordat wij ze een lift geven.''
Lees verder...

Foto Robert Knoth/ Hollandse Hoogte
Een verborgen oorlog in een vergeten land

REPORTAGE - Autoriteiten in Angola vegen het platteland schoon en bekommeren zich niet om de vluchtelingen. De meeste slachtoffers van de burgerroorlog sterven niet door kogels, maar door ondervoeding en ziektes die niet fataal hoeven zijn.
Lees verder...

Witte Huis voor rechter gedaagd

De onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Congres heeft voor de eerste keer in de geschiedenis het Witte Huis voor de rechter gedaagd. Doel is openheid van zaken af te dwingen over contacten met Enron en andere energiebedrijven tijdens de voorbereiding van het energieplan van de regering-Bush.
Lees verder...
Onderwijsbond roept op tot staking

De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept zijn leden op protestants-christelijke en bijzondere middelbare scholen op tot stakingen of demonstraties. De bond is teleurgesteld in andere bonden.
Lees verder...
Noord-Korea wijst dialoog met Bush af

Het ultra-communistische regime van Noord-Korea heeft een verzoek van de Amerikaanse president Georg W. Bush om de dialoog tussen beide landen weer te hervatten, afgewezen.
Lees verder...
Crimefighter Melkert blijft de VVD keer op keer aftroeven

ANALYSE - PvdA-fractievoorzitter Melkert troefde deze week de VVD een paar keer af met voorstellen op het gebied van misdaadbestrijding. ,,Plagiaat is een bewijs van succes'', konden de liberalen slechts mopperen.
Lees verder...
Heinz is terug: hij beweegt!

ACHTERGROND - De stripheld Heinz waagt de overstap van krantenland naar de glamourwereld van de film. Vorige week zette hij zijn eerste stappen op het witte doek.
Lees verder...
Aanklagers in proces-Milosevic laten vele steken vallen

ACHTERGROND - Hoe doet Slobodan Milosevic het tot nu toe in zijn proces? De vraag moet eerder luiden: hoe slecht doen de openbare aanklagers het? Ze lieten deze week menige steek vallen.
Lees verder...
Vertrouwen op krediet

ACHTERGROND - Stel: u wilt een huis kopen. Of een wasmachine op afbetaling. Wie zegt dat u op tijd betaalt? Behalve het Bureau Kredietregi-stratie in Tiel, hebben ook informatiebureaus een beeld van uw betaalgedrag. 'Voor uw eigen bestwil.'
Lees verder...
Kassa!

ACHTERGROND - Hogescholen worden beschuldigd van miljoenenfraude. Krijgen ze subsidie voor spookstudenten? Woensdag presenteert minister Hermans van Onderwijs een accountantsrapport. Over het grijze gebied tussen fraude en creatief omgaan met verouderde regels. 'Dit is goed koopmanschap.'
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Zwerfkinderen in Rusland en lokale politiek in Nederland

In het Zaterdags Bijvoegsel een reportage van Coen van Zwol, correspondent te Moskou, over zwerfkinderen in Rusland. De bijlage Thema heeft als onderwerp "lokaal bestuur", vier pagina's over de raadsverkiezingen, lokale partijen, politici en strijd om de macht.
www.nrc.nl/verkiezingen

Op 6 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op 15 mei de Tweede-Kamerverkiezingen. Nieuws over de campagnes, reportages en interessante politieke websites, het is in de aanloop naar de verkiezingen te lezen op www.nrc.nl/verkiezingen.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.