woensdag 20 februari 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Invloed van buiten op moslimscholen

ROTTERDAM, 20 FEBR. Verschillende buitenlandse organisaties hebben invloed weten te verwerven in en rond het islamitisch onderwijs in Nederland. Het gaat voornamelijk om de Libische World Islamic Call Society (WICS), de Saoedische Al-Waqf al-Islami en het Turkse Directoraat-Generaal voor Godsdienstzaken.
Lees verder...
Amerikaan Parra slecht schaatsbarriŤre

ROTTERDAM, 20 FEBR. Met een ruime verbetering van het wereldrecord (1.43,95 minuten) heeft de Amerikaanse schaatser Derek Parra gisteravond gewonnen op de olympische 1.500 meter. Jochem Uytdehaage werd tweede en veroverde zilver. Daarmee waren de rollen na de 5.000 meter omgedraaid. Toen won Uytdehaage goud, voor Parra.
Lees verder...
Aarde niet eerder zo in detail te zien

ROTTERDAM, 20 FEBR. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de meest gedetailleerde satellietkaart van de aarde vrijgegeven, waarop het aardoppervlak in zijn ware kleur tot op een vierkante kilometer nauwkeurig is weergegeven. De plaat is samengesteld uit duizenden satellietopnamen en -metingen. Plaatsen met veel vegetatie zijn zichtbaar als groene gebieden, woestijngebieden zoals de Sahara hebben een bruinige kleur.
Lees verder...
Een stadje vreemder dan 'Twin Peaks'

Soms explodeert je hoofd van een film. David Lynch deed het vijf jaar geleden al met Lost Highway, een film waarvoor je wel drie keer achter elkaar naar de bioscoop kon rennen om in steeds grotere verrukkelijke verwarring achter te blijven. Totdat Lynch in een interview toegaf dat die film eigenlijk over de O.J. Simpson-zaak zou gaan. Het maakt de film niet minder sensationeel, maar veroorzaakt wel een tevreden gevoel: ja, natuurlijk.
Lees verder...

Prognose CPB wekt verwarring

Nieuwe, nog vertrouwelijke ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) hebben in politiek Den Haag tot grote verwarring geleid. De berekeningen van het planbureau voor dit en volgend jaar laten een aantrekkende groei zien, maar tonen tevens een teruglopend overschot op de begroting. Daardoor zou in 2003 zelfs een begrotingstekort van 0,6 procent ontstaat.
Lees verder...
Aanval IsraŽl op kantoren Arafat

JERUZALEM, 20 FEBR. IsraŽl heeft vanochtend vroeg raketten afgevuurd op het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Een Palestijnse veiligheidsofficier kwam daarbij om het leven. Arafat, die door het IsraŽlische leger in december in feite onder huisarrest is gesteld in Ramallah, bleef ongedeerd.
Lees verder...
Etniciteit van patiŽnten geregistreerd

ROTTERDAM, 20 FEBR. De 144 instellingen die vallen onder de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Nederland registreren al ruim twee jaar standaard de etnische afkomst van patiŽnten.
Lees verder...
'Terrorist' door gerechtshof vrijgelaten

DEN HAAG, 20 FEBR. Het gerechtshof in Den Haag blijkt een van de mannen die in Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag al op 7 februari te hebben vrijgelaten.
Lees verder...
Bush wil geen aanval op Noord-Korea

De Verenigde Staten zijn niet van plan Noord-Korea aan te vallen en steunen het ontspanningsbeleid van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung. Dit heeft president Bush vandaag na overleg met Kim gezegd.
Lees verder...
Getuige tegen Milosevic is niet welkom

DEN HAAG, 20 FEBR. De rechters in de Milosevic-zaak voor het JoegoslaviŽ-tribunaal hebben vanochtend geweigerd te luisteren naar een getuige van de aanklagers.
Lees verder...
Van der Valk-motel aarzelt niet gemeente Vught te tarten

Naast Tiel blijkt nu ook Van der Valk-vestigingsplaats Vught laks te zijn geweest met het naleven van de voorschriften. ,,De ontstane situatie is in strijd met de wet en illegaal.''
Lees verder...
Stork: lopend jaar weer winstgevend

AMSTERDAM, 20 FEBR. De economische teruggang, hogere aanloopkosten voor luchtvaartprogramma's en een voorziening voor het afstoten van activiteiten hebben Stork vorig jaar een verlies opgeleverd van 8 miljoen euro.
Lees verder...

Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Nederland is blind voor moslimextremisme

Het moet afgelopen zijn met de politieke correctheid tegenover het moslimextremisme, dat zijn invloed laat gelden op islamitische scholen. De Nederlandse naÔviteit op dit punt dreigt om te slaan in domheid. Dat schrijft auteur Hafid Bouazza vandaag op de pagina Opinie.
Beet: Virussen

Morgen verschijnt op de site een nieuwe aflevering van de rubriek Beet. Internetjournalist Herbert Blankesteijn bespreekt verschillende soorten virussen.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.