dinsdag 15 januari 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Conflict EU en VS dreigt over handel

Tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten dreigt een handelsconflict door een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie, die eist dat de VS een eind maken aan illegale belastingvoordelen voor exporteurs.
Lees verder...
Kwart minder asielzoekers

Het aantal vreemdelingen dat in Nederland asiel zoekt is vorig jaar met een kwart gedaald. In totaal meldden zich afgelopen jaar 32.579 vluchtelingen, tegen 43.895 in het jaar daarvoor. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft dat vanochtend bevestigd.
Lees verder...
Een ťťnpersoonscel in de Rotterdamse gevangenis aan de Noordsingel.
Foto Arie Kievit
Uitstel straf voor 'wanbetalers' door cellentekort

Wetsovertreders die boetes hebben openstaan bij justitie lopen door het cellentekort minder kans te worden opgepakt om vervangende hechtenis uit te zitten. Minister Korthals van Justitie heeft opdracht gegeven om het arrestatiebeleid bij het uitblijven van boetebetalingen te vertragen. Korthals schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer over de celproblematiek rond Schiphol, waardoor drugskoeriers steeds vaker met een dagvaarding naar huis worden gestuurd.
Lees verder...
Franse rechter stapt op wegens tegenwerking

De Franse onderzoeksrechter Eric Halphen stapt op wegens ,,een rechtspraak met twee snelheden''. De als 'le juge Halphen' bekendstaande magistraat riep in april vorig jaar vergeefs 'Chirac, Jacques' als getuige op. Het betrof een onderzoek naar fraude in de sociale woningbouw door de gemeente Parijs ten tijde van Chiracs burgemeesterschap.
Lees verder...

Stoomcursus Afghanistan

REPORTAGE- Ongedierte, kou en ziektes beheersen de stoomcursus voor militairen die naar Afghanistan gaan. Adjudant Vlemmix laat de cursist foto's zien van een schuimbekkend kind, met rabiŽs, en een foto van een door de kou afgestorven teen van een soldaat. ,,Veel jongens denken dat de risico's in Afghanistan wel meevallen. Dit soort beelden blijft hangen'', legt hij uit aan kapitein Henk Fix.
Lees verder...
'Veilig voedsel kan niet zonder Landbouw'

ACHTERGROND - Waar moet de Nederlandse Voedselautoriteit worden onderbracht, bij Volksgezondheid of Landbouw? Topambtenaren van beide ministeries zeggen dat het niet zonder Landbouw kan.
Lees verder...
Geweld IsraŽl en Palestijnen laait op na liquidatie

Het IsraŽlisch-Palestijns geweld is gisteren na enkele weken betrekkelijke rust weer opgelaaid na de liquidatie van een militante Palestijn in de Palestijnse stad Tulkarem door IsraŽl.
Lees verder...
Voor de favoriet is de strijd al voorbij

ACHTERGROND - De nummer ťťn van de wereld, Lleyton Hewitt, werd vandaag al in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De naweeŽn van de waterpokken speelden de AustraliŽr te veel parten tegen de onbekende Spanjaard Alberto Martin.
Lees verder...
De kater na de branie

ACHTERGROND - Met Planet Internet werd de jonge Amsterdammer Michiel Frackers in korte tijd miljonair. Zijn volgende onderneming, Bitmagic, draaide uit op een faillissement. Frackers heeft een boek geschreven en broedt op een nieuw avontuur. 'Met die zogenaamde miljoenen kun je niet bij de Konmar terecht.'
Lees verder...
'We gaan onder in golf accountancy-schandalen'

Accountants in Amerika zijn door de zaak-Enron en zijn huisaccountant plots mikpunt van kritiek.
Lees verder...
Bijtje
Constantijn: 'Het is daar toch een aanvliegroute van Schiphol?'
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
De euro mag niet tot vervreemding van VS leiden

Eťn munt, maar nog geen zicht op ťťn Europese politieke unie. Dat hoeft geen probleem te zijn tenzij de wisselkoers gaat fluctueren. Want zonder politieke unie kunnen ongewenste cyclische effecten optreden die de transatlantische relaties nog verder onder druk zeten, schrijft historicus Arend Jan Boekestijn vandaag op de opiniepagina van NRC Handelsblad.
Filmpagina

Recensies van de nieuwste films op www.nrc.nl/cultuur/film en een nieuwe aflevering in de rubriek 'de sterren'. Vanaf donderdag ook een uitgebreide filmladder met links naar de recensies.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.