maandag 7 januari 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
'Euro bij toetreding tot EU'

Landen die lid van de Europese Unie willen worden moeten toezeggen dat zij op termijn ook de euro invoeren. Dat heeft Europees commissaris Günther Verheugen (Uitbreiding) gisteren gezegd voor de Duitse radio.
Lees verder...
Argentinië laat koppeling peso met dollar los

Argentinië heeft de één-op-één-koppeling van zijn munt, de peso, met de Amerikaanse dollar losgelaten en de peso met 29 procent gedevalueerd. Het Argentijnse parlement stemde gisteren, na twee dagen vergaderen, in met een pakket noodmaatregelen van de nieuwe regering van president Duhalde om de financiële crisis in het land te bestrijden. De devaluatie moet onder meer de handel met het buitenland een impuls geven.
Lees verder...
Silvio Berlusconi legt de pers uit dat hij tijdelijk het ministerie van Buitenlandse Zaken runt na het opstappen van Ruggiero.
Foto Reuters
Pro-Europese façade Italië stort in

Renato Ruggiero, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, is afgetreden. Zijn stap legt de anti-Europese gevoelens in de centrum-rechtse coalitie van premier Berlusconi bloot.
Lees verder...
YSL: 'Het mooiste sieraad van een vrouw is de liefde.'

,,Het mooiste sieraad van een vrouw is de liefde.'' Minstens zozeer als op zijn genie berust de faam van couturier Yves Saint Laurent (65), breekbaar homoseksueel die een leven lang bezig is geweest om vrouwen van andere sieraden dan de liefde te voorzien, op zijn raadselachtigheid. Vandaag kondigde hij aan dat hij als couturier stopt.
Lees verder...

'Tweede Kamer werd onjuist geïnformeerd'

DEN HAAG, 7 JAN. Minister Korthals (Justitie) heeft de Tweede Kamer eind vorig jaar mogelijk verkeerd geïnformeerd over het aantal verdachten die als gevolg van het cellentekort zonder voorarrest met een dagvaarding naar huis worden gestuurd.
Lees verder...
'Verdenking rond Boonstra ruimer'

ROTTERDAM, 7 JAN. Oud-Philipstopman C. Boonstra heeft mogelijk met voorkennis gehandeld in aandelen van bedrijven waarmee het elektronicaconcern een relatie onderhield. Het kan daarbij gaan om ondernemingen als telecombedrijf Lucent en producent van chips VLSI. Het bestuderen van de transacties maakt deel uit van een onderzoek van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen van amusementbedrijf Endemol en supermarktconcern Ahold door Boonstra.
Lees verder...
Ambrose beschuldigd van plagiaat

ROTTERDAM, 7 JAN. Stephen Ambrose, een gerenommeerde Amerikaanse historicus en schrijver van wetenschappelijke bestsellers, zou delen van zijn nieuwe boek The Wild Blue hebben geplagieerd. Dit wordt beweerd in het tijdschrijft The Weekly Standard van 14 januari. Ambrose heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. The Wild Blue, dat gaat over piloten van B-24 bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog, bevat volgens Weekly Standard-redacteur Fred Barnes meerdere passages die zijn overgenomen uit een andere studie over hetzelfde onderwerp: The Wings of Mourning van de historicus Thomas Childers. In voetnoten meldt Ambrose weliswaar dat hij Childers' boek a! ls bron heeft gebruikt, maar nergens blijkt dat hij rechtstreeks uit het boek citeert. Childers heeft inmiddels ook zelf vastgesteld dat Ambrose uitvoerig passages uit zijn boek heeft overgenomen en is daar 'enigszins teleurgesteld' over.
Lees verder...
Uytdehaage maakt reputatie waar

Jochem Uytdehaage werd gisteren voor de eerste maal Europees schaatskampioen bij de allrounders. Ondanks 'één grote schoonheidsfout' op de 1.500 meter ging de 25-jarige Nederlander zijn ploeggenoot Carl Verheijen in het eindklassement voor.
Lees verder...
VS bouwen gevangenis Al-Qaeda

WASHINGTON, 7 JAN. Amerikaanse troepen zijn gisteren vertrokken naar de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba om daar te beginnen met de bouw van een gevangenis waar ruim 2.000 Talibaan- en Al-Qaeda-strijders gevangen zullen worden gezet.
Lees verder...
Van Nistelrooy redt United met twee doelpunten

ROTTERDAM, 7 JAN. Ruud van Nistelrooy heeft Manchester United gisteren op sensationele wijze een plaats in de vierde ronde van het FA-Cuptoernooi bezorgd. De Nederlandse spits kwam in Birmingham tegen Aston Villa vlak na rust als invaller in het veld, toen United met 2-0 achter stond. Nadat de Noor Sølskjaer de achterstand had verkleind, maakte Van Nistelrooy binnen twee minuten twee prachtige doelpunten en bepaalde daarmee de eindstand op 3-2 in het voordeel van United.
Lees verder...
DSM op Damrak in schijnwerpers

AMSTERDAM, 7 JAN. Op Beursplein 5 stond vanmorgen chemiebedrijf DSM in de schijnwerpers. Het Britse persbureau Reuters meldde dit weekeinde dat de Saudi Basic Industries Corp. (Sabic) zou azen op de petrochemische divisie van DSM. Sabic bevestigde in gesprek te zijn met DSM, maar het Nederlandse chemieconcern wilde vanmorgen hierop geen commentaar geven. Beleggers liepen niettemin alvast vooruit op een mogelijke verkoop van de divisie: DSM noteerde tegen het middaguur ruim 3 procent hoger, en was daarmee een van de koplopers van de AEX-index.
Lees verder...
Dartele Duitse op torpedoschaats

Anni Friesinger duldde voor eigen publiek geen concurrentie bij de EK. De schaatsster, die vrijdag 25 jaar wordt, veroverde voor de tweede maal de Europese allroundtitel. In Erfurt, tussenstation op weg naar Salt Lake City.
Lees verder...
Bijtje
Yves stopt - je schrikt je de klere (A. de Wit, Rotterdam)
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Budgettering in de zorg is achterhaald

Te lang is vastgehouden aan een gefixeerd budget waardoor de zorg is verslechterd. Beter is het om afspraken te maken over kostenvergoedingen op het zorgniveau dat de consument wenselijk acht, vindt Jan van Lanschot (hoogleraar Chirurgische Oncologie in het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam).
Beurskoersen op de site van NRC Handelsblad

U kunt een overzicht van de actuele beurskoersen op de site bekijken. Op www.nrc.nl/beurs kunt u de koersen van de Euronext Amsterdam, internationale koersen en wereldwijde aandelenkoersen per sector zien.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.