woensdag 2 januari 2002
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 

Foto Spoorwegmuseum
Minister stuurt top van NS de laan uit

Minister Netelenbos (Verkeer) heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen. Zij heeft dat vanmorgen meegedeeld aan president-commissaris J.Timmer, die de conclusie trok dat ook de positie van de raad van commissarissen onhoudbaar is geworden. Het vertrek van de huidige hoofddirectie van het spoorbedrijf is onvermijdelijk geworden.
Lees verder...
Soepele introductie euro in twaalf landen

Met verbluffend gemak zijn 306 miljoen Europeanen gisteren en vandaag overgegaan op de eenheidsmunt, de euro. De grootste geldomwisselingsoperatie ooit, waarbij 15 miljard bankbiljetten en 50 miljard munten in circulatie komen, leverde veel minder problemen op dan gevreesd.
Lees verder...

Foto AP
Het is gekte, iedereen wil wisselen

De viering van oud en nieuw was dit jaar niet compleet zonder een - beschonken - bezoek aan de pinautomaat. ,,Zie je die bruggen en poorten? Die bestaan helemaal niet.''
Lees verder...
Volendamse jongeren legden even na middernacht bloemen op de Dijk voor cafť het  Hemeltje.
Foto FBF
Slachtoffers cafťbrand herdacht in Volendam

Ongeveer duizend inwoners van Volendam hebben gistermiddag een herdenkingsbijeenkomst in een sporthal bezocht voor de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in cafť 't Hemeltje, een jaar geleden. De brand kostte aan veertien jongeren het leven. Bijna tweehonderd raakten gewond.
Lees verder...

Turken boos over EU-lijst

Turkije begint een campagne om de Koerdische arbeiderspartij PKK en de extreem-linkse DHKP-C alsnog op de Europese zwarte lijst van terreurorganisaties te krijgen. De lijst werd vorige week bekendgemaakt door de ministers van Justitie van de Europese Unie.
Lees verder...
Imams moeten naar cursus inburgering

DEN HAAG, 2 JAN. Imams en andere geestelijke voormannen die op basis van een tijdelijke vergunning in Nederland verblijven, moeten met ingang van het nieuwe jaar een verplichte inburgeringscursus volgen.
Lees verder...
IsraŽl verlicht druk op de Palestijnen

TEL AVIV, 2 JAN. De IsraŽlische premier Ariel Sharon heeft met het oog op de terugkeer morgen van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni de militaire druk op de Palestijnse bevolking verlicht.
Lees verder...
Peronist Duhalde president ArgentiniŽ

ArgentiniŽ heeft zijn vijfde president in tien dagen. Na een heftige interne discussies besloten de politieke partijen gisteravond de 60-jarige peronist Eduardo Duhalde tot president voor twee jaar te benoemen.
Lees verder...
Supermodern en postmodern naast elkaar op Haags plein

ARCHITECTUUR - Als er een prijs bestond voor de merkwaardigste architectuur, dan zou deze voor het jaar 2001 moeten gaan naar de winkels op Haagsche Bluf, het nieuwe pleintje in het centrum van Den Haag. Sommige Haagsche-Blufwinkels hebben gevels gekregen die kopieŽn zijn van nog bestaande of verdwenen gebouwen in Den Haag en Delft.
Lees verder...
Thuisverlies Chelsea tegen Southampton

ROTTERDAM, 2 JAN. Chelsea is het nieuwe voetbaljaar in Engeland begonnen met een 4-2 thuisnederlaag tegen Southampton. Leeds United is na een 3-0 zege op West Ham United de nieuwe koploper in de Premier League.
Lees verder...
Invoering euro 'zonder problemen'

BRUSSEL, 2 JAN. De overgang naar de euro is zonder noemenswaardige problemen verlopen. ,,Ik ben uiterst tevreden over de gang van zaken en de resultaten van de eerste dag'', zei Eurocommissaris Solbes vanmiddag.
Lees verder...
'De operatie is gelukt, rampen bleven uit'

Sinds gisteren betalen ruim 300 miljoen Europeanen met de euro. Een logistieke mega-operatie die mede bedoeld is om de Europese lidstaten onderling een sterkere band te geven. Maar een sterker Brussel is geen automatisme. Vraaggesprek met minister Gerrit Zalm van FinanciŽn in de marge van de officiŽle euro-introductie in Maastricht.
Lees verder...
Bijtje
De euro dus, of hebt u daar niet van terug (T. Hooft, Rotterdam)
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Vaarwel escudo, lire, markka, ...

Het afscheid van de nationale munten in twaalf landen van de EU en het invoeren van de euro zijn alrom gemarkeerd als een gebeurtenis van historisch belang. Dat blijkt ook uit de commentaren in diverse buitenlandse kranten, vandaag op de pagian Opinie.
Digitale leestafel

Jeroen van Bergeijk maak vanuit New York een selectie van de interessantste en markantste websites over nieuws, cultuur en media, morgen in de Digitale Leestafel in de Internet & Media-pijler.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.