woensdag 12 december 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Nederland denkt aan rol in vredesleger

Nederland levert mogelijk militairen voor een internationale vredesmacht in Afghanistan. Volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zal het kabinet hierover uiterlijk dinsdag een besluit nemen.
Lees verder...
Amerika's afkeer van Strafhof was te groot

De Amerikaanse Senaat nam vrijdag een wet aan die medewerking aan het Internationaal Strafhof blokkeert. Senator Helms wil de 5,5 miljoen Amerikaanse militairen beschermen, maar de vraag is of hij Amerika's belangen dient.
Lees verder...
Eeuwig tweede, nu toch eerste man

ROTTERDAM, 12 DEC. Ben Verwaayen leek de eeuwige tweede man. Eerst bij KPN onder voorzitterschap van Wim Dik. Daarna bij het Amerikaanse Lucent onder Rich McGinn. Toen McGinn vorig jaar het veld ruimde, was Verwaayen een voor de hand liggende opvolger. Maar het werd Henry Schacht. Nu is het hem dan toch gelukt. Vanochtend werd bekend dat Verwaayen topman wordt van British Telecom (BT).
Lees verder...
Blake wilde jongensdroom verwezenlijken

Zeiler Peter Blake uit Nieuw Zeeland werd donderdag in BraziliŽ vermoord door piraten. In het laatste interview dat hij aan een Nederlander gaf, vertelde hij vier maanden geleden over zijn milieulobby.
Lees verder...

Meer criminaliteit bij vrouwen debet aan cellentekort

Een toename van criminaliteit bij vrouwen heeft in belangrijke mate bijgedragen aan een nijpend tekort aan cellen. Door het bijkomend personeelstekort in gevangenissen moest justitie de afgelopen weken 135 gedetineerden voortijdig naar huis sturen.


Lees verder...
Aantal gewelddadige uitingen van racisme toegenomen

Gewelddadige uitingen van racisme zijn in Nederland de laatste jaren geleidelijk toegenomen, zowel in aantal als in ernst. Het aantal gevallen van mishandeling met een racistische achtergrond is de laatste jaren zelfs verdubbeld. Dit blijkt uit het monitoronderzoek racisme en extreem-rechts geweld, uitgevoerd door de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.
Lees verder...
Asielzoeker uit Irak wint krantenprijs voor essay

De Irakese schrijver en columnist Rodhan Al-Khalidi heeft gisteravond de Phenix-prijs ontvangen, als winnaar van een essaywedstrijd die door de Phenix Foundation was georganiseerd in samenwerking met NRC Handelsblad en de Belgische krant De Standaard. De Phenix Foundation is een organisatie die ,,de rijkdom aan culturen in Nederland beter tot uitdrukking wil laten komen in het kunstaanbod'', aldus de website van de Foundation.
Lees verder...
Eerste aanklacht aanslag 11 september

WASHINGTON, 12 DEC. De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren een formele aanklacht ingediend tegen een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van drie maanden geleden.
Lees verder...
Kritiek PvdA op WAO-beleid van Hoogervorst

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft gisteravond in scherpe bewoordingen kritiek geuit op de aanpak van de WAO door staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken, VVD). Coalitiegenoten VVD en D66 en de oppositiepartijen reageerden hier verontwaardigd op.
Lees verder...
Kamer keert zich tegen grote scholen

DEN HAAG, 12 DEC. Er moet een einde komen aan de toenemende schaalvergroting in het basis- en voortgezet onderwijs. De Tweede Kamer heeft daartoe gisteren unaniem een motie van regeringspartijen D66 en VVD aangenomen.
Lees verder...
Met pensioen gaan doe je samen

Stoppen met werken valt veel gepensioneerden en vutters zwaar. Van de ene op de andere dag vallen tientallen uren op kantoor weg. Die tijd moet opnieuw worden ingevuld. Maar wat minstens zo ingrijpend verandert is het leven van de partner. Een cursus kan helpen.
Lees verder...
Modderkruiper versus Betuwelijn

Baggerwerkzaamheden aan een sloot bij Ochten zijn gisteren gestaakt wegens de aanwezigheid van de kleine modderkruiper, een beschermde vissoort. De projectorganisatie Betuweroute die bij de sloot actief is, werd op de vis gewezen door de Algemene Inspectie Dienst (AID).
Lees verder...
Bijtje
Vredesmacht. Zijn we goed in. Vraag maar aan generaal Janvier.
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Amerika rest niets anders dan doorvechten

In Afghanistan wordt de oorlog vooral gevoerd met vliegtuigen en raketten en kan, door de enorme technologische vooruitgang, de grondoorlog relatief eenvoudig gewonnen worden. Na Afghanistan moet dit scenario ook elders in de strijd tegen het terrorisme worden toegepast, meent Rob de Wijk.
Filmrecensies

Op de website van NRC Handelsblad meerdere filmrecensies van films die deze week in premiere gaan. Vandaag onder andere een recensie over Familie.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.