maandag 10 december 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Senaat VS kraakt internationaal hof

De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die Amerikaanse deelname aan het Internationale Strafhof in Den Haag onmogelijk maakt en militaire bijstand aan landen die het hof steunen blokkeert.
Lees verder...
Carpoolen krijgt fiscale stimulans

Het ministerie van FinanciŽn wil werknemers met een lease-auto fiscaal belonen als zij een carpooler mee in de auto nemen. Dit staat in een concept-besluit van staatssecretaris Bos (FinanciŽn).
Lees verder...

Foto AP
Amerikanen in Kandahar

Een voorhoede van het Amerikaanse leger is vandaag aangekomen in de Afghaanse stad Kandahar. Volgens het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP doorzoeken de Amerikanen een of meer panden waar de leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, zich heeft opgehouden voordat hij de stad ontvluchtte.
Lees verder...
K. Dittrich geen burgemeester

De belangrijkste kandidaat voor de burgemeesterspost van Maastricht, K. Dittrich (PvdA), heeft zich teruggetrokken. In een brief aan minister De Vries (Binnenlandse Zaken) zegt Dittrich dat de manier waarop de afgelopen weken publiekelijk zijn integriteit in het geding is gebracht, zijn toekomstig functioneren als burgemeester heeft bemoeilijkt.
Lees verder...

Kamerfracties: F-16 niet vroeg vervangen

De PvdA is niet overtuigd van de ,,militair-operationele noodzaak'' om de F-16's van de luchtmacht vanaf 2010 te vervangen door een nieuw gevechtsvliegtuig. D66 en GroenLinks twijfelen daar ook aan.
Lees verder...
Macrobioot N. voor de rechter

AMSTERDAM, 10 DEC. Op verdenking van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel stond vandaag macrobioot Adelbert N., voorzitter van het Kushi Instituut in Amsterdam, voor de Amsterdamse rechtbank. Het openbaar ministerie houdt hem onder meer verantwoordelijk voor de dood van Josť Krijnen, de ex-vrouw van politicus Roel van Duin. Volgens officier van justitie S. Hoogerheide, heeft N. ,,actief'' een doodzieke patiŽnt niet doorverwezen naar de reguliere geneeskunde en is hij daarmee schuldig aan haar dood.
Lees verder...
Britse troepen nemen leiding vredesmacht

Britse troepen krijgen mogelijk de leiding over een tijdelijke veiligheidsmacht in Afghanistan. De minister van Defensie, Geoff Hoon, zei gisteren een verzoek daartoe van de VN ,,zeer, zeer serieus'' te zullen bezien.
Lees verder...
VS: video Bin Laden is 'smoking gun'

WASHINGTON, 10 DEC. De Verenigde Staten zeggen een videoboodschap van Osama bin Laden in handen te hebben waarin deze ,,beduidende kennis toont van wat er [op 11 september] is gebeurd''. Volgens vice-president Dick Cheney is er ,,geen twijfel over zijn verantwoordelijkheid''.
Lees verder...
Goal Ronaldo na twee jaar blessureleed

De Braziliaan Ronaldo heeft voor het eerst sinds twee jaar een doelpunt gemaakt. De aanvaller van Internazionale stond na een zware knieblessure voor het eerst sinds 25 maanden in het basiselftal.
Lees verder...
Wereldrecord van LeMay op 500 meter

ROTTERDAM, 10 DEC. De Canadese schaatster Catriona LeMay heeft gisteren bij wereldbekerwedstrijden in Calgary haar eigen wereldrecord op de 500 meter verbeterd. Ze reed een nieuwe toptijd van 37,22 seconden.
Lees verder...
Nieuwe Van Gogh ontdekt op tentoonstelling

Het portret De man met de rode pet blijkt geschilderd door Van Gogh en niet door een onbekende kunstenaar, zoals de eigenaar, het Amsterdamse Van Gogh Museum, altijd heeft gedacht. Dat het portret Van Goghs vriend Paul Gauguin voorstelde was reeds bekend. De directeur van het museum, John Leighton, spreekt van ,,een belangrijke en fascinerende vondst''. De waarde van het schilderij wordt geschat op 17,5 miljoen gulden.
Lees verder...
Glorie van de Nederbeat herleeft op vinyl

De Nederlandse beatmuziek uit de jaren zestig, geniet een toenemende internationale waardering. Ook in eigen land wordt die muziek nu heruitgebracht op het originele lp-formaat. In een boekje haalt Jaap van Eik, voormalig bassist van Cuby en the Blizzards, herinneringen op.
Lees verder...
Bijtje
Het is nu ťcht een onbelangrijke Van Gogh.
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Aanklagers Van Dis willen hun gram halen

De beschuldiging dat de schrijver Adriaan van Dis plagiaat heeft gepleegd in zijn boek over China, komt van wetenschappers die hierbij hun academische normen vergeten. De media nemen de zaak te zwaar op, vindt H.M. van den Brink.
Tv vooraf

Voorbeschouwingen op de documentaire over Greet Hofmans en de film Gunfight at the OK Corral.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.