vrijdag 7 december 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Het vuur laait hoog op bij de Amerikaanse legerbasis Camp Rhino in het zuiden van Afghanistan. Daar stortte een helicopter neer.
Foto AP
Talibaan-bewind ten einde na overgave

Twee maanden na het begin van de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan heeft het Talibaan-bewind vanochtend zijn religieuze hoofdstad Kandahar opgegeven. De leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, zou nog voor de overgave zijn gevlucht naar een onbekende bestemming buiten Kandahar. Ook Osama bin Laden is nog spoorloos.
Lees verder...
Vermeend: schade in ESF-affaire kan stijgen tot 1,2 mld

Minister Vermeend (Sociale Zaken) gaat ervan uit dat Nederland 400 miljoen tot 1,2 miljard gulden schade kan lijden doordat het de Europese regels bij de besteding van geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) niet heeft nageleefd. Hij ging tot nu toe uit van lagere bedragen.
Lees verder...

Foto Dijkstra
Pronk valt uit rol bij genvoedsel

ACHTERGROND - Minister Pronk waarschuwt de consument: het kabinet wil wel dat u kan kiezen, maar voedsel zonder genetische aanpassingen is een illusie.
Lees verder...
NAVO onthoudt Rusland vetorecht

De NAVO heeft op aandrang van onder meer de Verenigde Staten gas teruggenomen bij haar poging snel een diepgaande samenwerking met Rusland tot stand te brengen. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken besloten gisteren op hun halfjaarlijkse bijeenkomst een nieuwe NAVO-Rusland-raad op te zetten, maar Moskou zal zeker geen vetorecht krijgen in NAVO-kwesties.
Lees verder...

Oezbeeks regime kweekt zelf fundamentalisme

REPORTAGE - Oezbeken zijn moslims, maar ze zijn verre van fundamentalistisch. De extreme repressie van het bewind van president Islam Karimov, ook tegen religieuze organisaties, maakt hen echter vanzelf fundamentalistisch.
Lees verder...
Kamer stuurt aan op milde afloop ESF-affaire

ACHTERGROND - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een punt zetten achter de ESF-affiare, maar het laatste debat is hierover nog niet gevoerd.
Lees verder...
KPN verdient aan opties werknemers

De beurskoers van KPN is vanmorgen bijna 9 procent gestegen na bekendmaking van de prijs van nieuwe aandelen (4,90 euro). De kans is groot dat KPN daardoor winst maakt op aandelenopties van zijn werknemers.
Lees verder...
Elkaar virtueel de strot afsnijden in Korea

ACHTERGROND - In Zuid-Korea heeft de helft van de huishoudens breedband voor razendsnel internet. Dus worden de eerste World Cyber Games ook daar gehouden. Met Nederlandse deelname.
Lees verder...
Haagse controlfreaks

'Leven na Paars?' heet een bundel met opstellen die vorige week is verschenen. In het boek staat de vraag centraal wat de uitdagingen voor de toekomst van de politiek in het algemeen en de sociaal-democratie in het bijzonder zijn. Ofwel: hoe ziet het leven na twee paarse kabinetten eruit en voor welke uitdagingen zal een volgende regering zich geplaatst zien.
Lees verder...
Turkije profiteert van Bin Laden-effect

Turkije krijgt een nieuwe tranche geld van het Internationale Monetaire Fonds. Maar één zwaluw maakt nog geen economische zomer.
Lees verder...
Duitsersmoppen gaan over onszelf

TV VOORAF - De twee Duitse soldaten die na de oorlog in Nederland zijn blijven hangen hebben het niet gemakkelijk. Bij de groenteboer wordt er niet goed gereageerd op hun geschnautz, en hun landingsvoertuig wordt op het strand beklad met leuzen. Goed, ze lopen nog steeds in hun Wehrmacht-uniform, maar in Volendam dragen ze toch ook klederdracht?
Lees verder...
Het wilde feest

FILM - Holly Golightly uit 'Breakfast at Tiffany's is elegant en afwerend en uitgesproken katachtig. Een soort Minoes, maar anders.
Lees verder...
Bijtje
KPN-topman blijkt zelf zijn door hemzelf felbekritiseerde voorganger te zijn!
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Bombarderen had ons gesierd

Met het voorbehoud dat Den Haag tegenover Washington zou hebben gemaakt over de inzet van F-16's in Afghanistan, is een kans gemist om Nederland op de kaart te zetten. Dit schrijft Niek Biegman, oud-ambassadeur van Nederland bij de Verenigde Naties en bij de NAVO, vandaag op de opiniepagina.
Zaterdageditie om 11 uur

Morgen verschijnt een nieuwe aflevering van de Taalrubriek van Ewoud Sanders. Hij reageert op vragen en opmerkingen van lezers.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.