donderdag 6 december 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Euro bezorgt rijk meevaller van 200 mln

Minister Zalm (Financiën) kan op korte termijn een meevaller van ten minste 200 miljoen gulden tegemoet zien uit de introductie van de euro. De meevaller komt ten bate van de staatsschuld.
Lees verder...
'Talibaan bereid tot overgave Kandahar'

QUETTA, 6 DEC. De leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, heeft besloten de macht over Kandahar over te dragen aan mullah Naqibullah, Pathaanse stamleider die vroeger het bevel voerde over de stad. Dat heeft een woordvoerder van de Talibaan gezegd tegen het Afghaanse persbureau AIP. Het persbureau gaf geen details. Mullah Omar heeft zijn milities tot nu toe opgedragen Kandahar tot de laatste man te verdedigen.
Lees verder...

Illustratie Ankie Posthumus
Sumoworstelen voor de sfeer

Voor een leuk dagje uit met het personeel was een paar jaar geleden niets te dol. Geld speelde geen rol. Maar na elf september en met een neergaande economie zijn 'motivatiereizen' even uit. Wat niet betekent dat het alleen maar kommer en kwel is in de steeds professioneler opererende bedrijfsuitjesindustrie, die aan de lopende band nieuwe 'incentives' verzint.
Lees verder...
Pronk valt kabinet af in beleid genvoedsel

Minister Pronk (Milieubeheer) neemt afstand van het kabinetsbeleid om de consument zelf te laten kiezen of hij genetisch gemodificeerd voedsel koopt.
Lees verder...

Brandweer gaat niet elke kroeg in

Een jaar na de brand in Volendam hangen de cafés weer vol brandbare kerstversiering. De gemeenten gedogen het en de brandweer kijkt echt niet naar elke kerstboom. Op zoek naar de balans tussen veiligheid en gezelligheid.
Lees verder...
Opties dwingen KPN tot koop eigen aandelen

AMSTERDAM, 6 DEC. KPN is zelf een van de kopende partijen bij zijn miljardenemissie. De aankoop van maximaal 20 miljoen eigen stukken door het telecomconcern is nodig om het sterk uitgebreide optieplan voor werknemers en bestuur te financieren.
Lees verder...
Rotterdam heeft grootste cultuurbudget

ROTTERDAM, 6 DEC. Amsterdam, de stad die geldt als de culturele hoofdstad van Nederland, besteedt veel minder geld aan cultuur dan Rotterdam. Dat is de conclusie van een onderzoek naar het cultuurbudget van de vier grote steden.
Lees verder...
Val rand maakt reizen onbetaalbaar

De Zuid-Afrikaanse rand is deze week nog verder in waarde gedaald. Reizen naar Londen is daardoor onbetaalbaar en het vertrouwen in de munt is aangetast. Maar de regering heeft meer oog voor de exportkansen.
Lees verder...
Wärtsilä blijft bij sluiting fabriek Zwolle

ROTTERDAM, 6 DEC. Het Finse bedrijf Wärtsilä blijft bij zijn besluit om de fabriek van scheepsmotoren in Zwolle te sluiten. Dat heeft minister Jorritsma (Economische Zaken) in Brussel te horen gekregen van topman Ole Johansson.
Lees verder...
FC Barcelona gelijk tegen Galatasaray

ROTTERDAM, 6 DEC. Het elftal van FC Barcelona heeft gisteravond in groep B van de Champions League op eigen veld met 2-2 gelijkgespeeld tegen een negental van Galatasaray.
Lees verder...
Forse boetes brouwers voor kartel België

De Europese Commissie heeft de Belgische brouwers Interbrew en Alken-Maes boetes van 46,5 miljoen en 44,6 miljoen euro (ruim 100 miljoen gulden) opgelegd wegens illegale kartelpraktijken.
Lees verder...
Hoogervorst lichtte Kamer onjuist in

DEN HAAG, 6 DEC. Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over het aantal arbeidsongeschikten dat wordt geholpen bij het vinden van werk.
Lees verder...
Bijtje
Die imam moet nu met z'n billen bloot
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Geef ziekenhuizen de ruimte om commercieel te handelen

Hoe meer ruimte de politiek geeft aan privé-klinieken, des te meer de kiezers eraan gaan twijfelen dat het de ziekenhuizen lukt de gezondheidszorg weer op de rails te krijgen. Toch lukt dat, als de ziekenhuizen maar de mogelijkheden daartoe krijgen, schrijft Kees Sol, voorzitter van de Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen, vandaag op de pagina Opinie.
Bijlages: Boeken en CS

Een selectie van artikelen uit de vrijdagbijlages. Met o.m Arnold Heumakers over de nieuwe Faust-vertaling en Jan Donkers over de fantasieën van fotograaf Helmut Newton.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.