woensdag 14 november 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Schikking na fraude bij Schipholtunnel

Drie bouwbedrijven hebben vervolging wegens fraude bij de aanleg van de Schipholspoortunnel afgekocht. De bedrijven hebben een schikking getroffen met het openbaar ministerie.
Lees verder...
Inwoners van de Afghaanse stad Kabul verwelkomen strijders van de Noordelijke Alliantie
Foto AP
Talibaan trekken zich verder terug

De Talibaan-milities in Afghanistan hebben zich het afgelopen etmaal verder teruggetrokken in de richting van hun bolwerk Kandahar, ondanks een oproep van hun leider, mullah Mohammed Omar, om door te vechten.
Lees verder...
De thuiswerkdag van de Maastrichtse juriste en moeder van drie kinderen, Solange Daenen. Uit het boek Geleerde moeders
Foto Margriet Smulders
'Kind is geen rem op ambitie moeder'

In Maastricht werken nog minder vrouwelijke hoogleraren dan gemiddeld in Nederland. Ligt dat aan de 'dubbele belasting' voor geleerde moeders? Nee, zegt onderzoekster L. Wesseling.
Lees verder...

Foto Evelyne Jacq
Gemiste kans op Hollands Glorie

ACHTERGROND - Toeleverancier Polynorm is na de overname door het Oostenrijkse staalbedrijf Voest Alpine 'een trein die niet meer is te stoppen'. Van een project voor werkloze vissers tot een wereldspeler in de auto-industrie.
Lees verder...

Allochtone kinderen ambitieus

Allochtone brugklassers zijn meer prestatiegericht dan hun Nederlandse klasgenoten. Zij vinden het belangrijker de beste van de klas te zijn en goede cijfers te halen. Ook besteden zij dagelijks gemiddeld een kwartier langer aan het maken van huiswerk. Deze extra ambitie en inzet leiden echter (nog) niet tot betere schoolresulaten. Dit blijkt uit het rapport Allochtonen in Nederland 2001 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder...
Duitse bondskanselier neemt grootste gok in zijn carrière

Schröder heeft de pacifisten van zijn Groene coalitiegenoot het mes op de keel gezet. Hij eist hun steun, anders valt het kabinet. Dat is vooral voor de Groenen geen prettig vooruitzicht.
Lees verder...
'De crèche is geen kinderbewaarplaats'

Morgen staken crècheleidsters voor meer loon. Waar laten ouders hun kind dan? Onderhandelingen aan het thuisfront.
Lees verder...
'Rot op met je 900 procent huurverhoging'

Amsterdam overweegt een stop op exorbitante huurverhogingen voor non-profitinstellingen, zoals de anarchistische boekhandel Fort van Sjakoo.
Lees verder...
OPEC op zoek naar consensus

ACHTERGROND - De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) komt vandaag bijeen in Wenen en zal waarschijnlijk beslissen de productie met 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen in een poging de olieprijs omhoog te krijgen. De kartelleden willen dat ook niet-OPEC leden de productie substantieel verlagen, iets waar deze landen geen zin in hebben.
Lees verder...
Oliereus Rusland zit tussen twee vuren

ACHTERGROND - De Russische oliemaatschappijen gaan hun export beperken. Voor het eerst volgt Rusland de OPEC, die vandaag in Wenen vergadert.
Lees verder...
Optimisme bij lidstaten WTO over akkoord

ACHTERGROND - Na zes dagen onderhandelen hadden 142 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanmiddag nog geen overeenstemming bereikt over de agenda voor een nieuwe onderhandelingsronde over de wereldhandel.
Lees verder...
Pappen en nathouden

ACHTERGROND - Ondernemingsraden zijn er voor het bedrijf als geheel: werknemers, directie en aandeelhouders. Ze worden steeds serieuzer genomen als gesprekspartner van de directie. Maar in tijden van massaontslag sneeuwen ze snel onder omdat het belang van aandeelhouders voorgaat. ,,We zijn belazerd.''
Lees verder...
Bijtje
Onze bouwpoot zoekt per direct: dubbele boekhouder
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: VS moeten Bin Laden opjagen met zakken goud

Er zijn veel fouten gemaakt bij de aanval op Afghanistan, onder meer omdat de VS hun oor hebben laten hangen naar suggesties uit Pakistan. Maar die is belanghebbende. De VS moeten snel een eigen weg kiezen, vindt Frederick Forsyth.
Morgen op www.nrc.nl

Achtergronden bij het nieuws in onze bijlage PROFIEL.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.