dinsdag 13 november 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
Kabul gevallen, Talibaan weg zonder schot te lossen

Troepen van de oppositionele Noordelijke Alliantie hebben vanmorgen de Afghaanse hoofdstad Kabul ingenomen. Manschappen van de streng islamitische Talibaan zijn afgelopen nacht zonder een schot te lossen massaal op de vlucht geslagen.
Lees verder...
Strijders van de Noordelijke Alliantie nemen een Pakistaan krijgsgevangen, nabij Quruq in Noord-Afghanistan
Foto AP
Plastic bloemen voor bevrijders van Kabul

REPORTAGE - De opmars van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan verloopt razendsnel. Vanochtend trok de verzetscoalitie ook de hoofdstad Kabul binnen. De strijders werden begroet door enthousiaste burgers.
Lees verder...

Ramp met Airbus lijkt ongeluk

Een Airbus A300 van American Airlines is gisteren kort na vertrek van het vliegveld J.F. Kennedy in New York neergestort op een woonwijk. Alle 260 inzittenden zijn omgekomen. De Amerikaanse autoriteiten gaan ,,vooralsnog'' uit van een ongeluk.
Lees verder...
Bouwbedrijven: 'geen grote fraude'

Voorzitter E. Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) acht fraude ter waarde van een miljard gulden door Nederlandse bouwondernemingen ,,buitengewoon onaannemelijk''.
Lees verder...

GroenLinks staat niet meer achter de bombardementen

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer steunt de Amerikaanse en Britse bombardementen op Afghaanse doelen niet langer. Fractievoorzitter Paul RosenmŲller zei vanochtend tijdens een persconferentie dat de fractie van GroenLinks ,,haar steun aan de bombardementen opschort''.
Lees verder...
EU op WTO geÔsoleerd, druk concessies te doen zwaarder

De Europese Unie staat op de ministeriŽle top van de WTO in Doha onder steeds zwaardere druk om concessies te doen op het gebied van landbouw en milieu. Dat blijkt uit de reacties op een concepttekst voor de ministeriŽle slotverklaring die vanmiddag is gepubliceerd.
Lees verder...
Frisse hallen tussen verroeste resten megalomanie

In Timisoara, de eerste stad in Europa met elektrische straatverlichting, komt het roemrijke industriŽle verleden weer tot leven. Koningin Beatrix bezoekt de stad tijdens het staatsbezoek aan RoemeniŽ dat vandaag is begonnen.
Lees verder...
'IJshockeycultuur ver te zoeken'

VRAAGGESPREK - De Duits-Canadees Manfred Wolf (44) is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse ijshockeyploeg. Hij combineert die baan met de functie van hoofdtrainer van Geleen. ,,Ik predik modern ijshockey.''
Lees verder...
'Zonder ons komt er geen Asklepion'

INTERVIEW - ,,Asklepion is nog steeds een wereldontwerp,'' vindt Jan Janssen die met een team de vormgeving van het themapark ontwikkelde.
Lees verder...
Ik ben KPN

ACHTERGROND - Harry Vlaar was gek van techniek. Via een baan bij PTT (voorloper van KPN) kreeg hij zijn kans. Hij werkt er nu al bijna 40 jaar, maar of hij zijn jubileum en zijn VUT haalt is door de reorganisatie onzeker. Kabels aanleggen. Storingen verhelpen. Harry vond het ,,mooi werk''. Hij maakte de overgang mee van staatsbedrijf naar geprivatiseerde onderneming. ,,Men ging niet harder werken, er kwam alleen bureaucratie. Het was geen Ďwij-bedrijf' meer, het werd Ďwij en zij'.''
Lees verder...
Euro's gestolen bij bankroof

ROTTERDAM, 13 NOV. Voor het eerst in Nederland zijn er op grote schaal euro's buitgemaakt bij een roofoveral. Een Rabobankfiliaal in Amstelveen werd gistermiddag door twee mannen met vuurwapens overvallen. Volgens goed ingelichte bronnen gaat het om meer dan 200.000 euro. De politie Amsterdam-Amstelland wilde vanochtend alleen kwijt dat het om euro's gaat maar wilde de omvang niet bevestigen.
Lees verder...
SchrŲder heeft genoeg van politieke dissidenten

Bondskanselier SchrŲder en minister Fischer voeren de druk op de roodgroene parlementariŽrs op om militaire deelname aan de alliantie tegen het terrorisme te steunen.
Lees verder...
Bijtje
We zijn nu bang, ontzettend bang, dat elk ongeluk een terroristische aanslag is...
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Kamerlidmaatschap uitholling intellectuele kapitaal?

Rick van der Ploeg zei onlangs dat terugkeer naar de Tweede Kamer ,,uitholling van mijn intellectuele kapitaal'' zou betekenen. Hoe moet het Kamerlidmaatschap worden gezien? Als een gewoon beroep als alle andere, maar wel achtenswaardig, vindt het vroegere PvdA-Kamerlid Marjet van Zuijlen. ChristenUnie-parlementariŽr Andrť Rouvoet beschouwt het juist als een roeping, een hoog en eervol ambt vol intellectuele uitdagingen.
Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.