vrijdag 9 november 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
VS vragen Nederland formeel hulp

De VS hebben Nederland officieel verzocht om een concrete militaire bijdrage in verband met de aanval op Afghanistan, aldus bronnen in Den Haag. Het gaat vooral om een bijdrage van luchtmacht en marine, waaronder drie fregatten.
Lees verder...
Indianen van de Braziliaanse Pataxů-stam volgen de rechtszaak tegen vier mannen die een van hun stamleiders hebben vermoord
Foto AP
Braziliaanse 'bosbewoners' zonder rechten

ACHTERGROND - De wettelijke status van Indianen in BraziliŽ lijkt op die van een zwakzinnige. Voor alles hebben zij toestemming nodig. De moord op ťťn van hen wordt afgedaan als een uit de hand gelopen kwajongensstreek.
Lees verder...
Bush in rede: Amerika is een ander land geworden

ACHTERGROND - In een poging de burger gerust te stellen zei de Amerikaanse president Bush gisteren in een toespraak: ,,Amerika is een ander land geworden.''
Lees verder...
Rechters maken zich op voor hun installatie bij de Amsterdamse rechtbank
Foto Marcel van den Bergh
Moderne rechter lust wťl kroket

ACHTERGROND - Vrouwelijke rechters zijn in opmars. De snackbar is geen verboden terrein meer. En een islamitische magistraat bestaat niet. Het zijn bevindingen uit een uitvoerige rondvraag onder rechters.
Lees verder...

OM buitenspel in terreurjacht

De Nederlandse regering en het openbaar ministerie worden op dit moment nauwelijks door de Amerikaanse autoriteiten geÔnformeerd over hun jacht op financiŽle netwerken van terreurorganisaties. Dat leidt tot fouten waarvoor niemand de verantwoordelijkheid neemt.
Lees verder...
'Rol financiŽle aanklager uitgehold'

Door recente organisatorische veranderingen bij het openbaar ministerie op gebied van financiŽle fraudebestrijding, wordt de positie van aanklager bij het hof ,,uitgehold''. Deze kritiek uit J. van der Groen, scheidend advocaat-generaal bij het Amsterdamse gerechtshof, vandaag in een interview met NRC Handelsblad
Lees verder...
'Alliantie begonnen aan grote aanval'

De Noordelijke Alliantie in Afghanistan is vanochtend begonnen aan een grote aanval die moet leiden tot de inname van de strategisch belangrijke stad Mazar-i-Sharif in het noorden van het land.
Lees verder...
Miltvuurdreiging van eigen bodem

Antraxbrieven hebben paniek gezaaid in de VS. Maar de afzenders blijven vooralsnog onbekend. Bin Laden, rechtse organisaties in de VS of het werk van een ontspoord individu?
Lees verder...
IsraŽlische ministers duiken onder

De IsraŽlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Beth heeft enkele ministers opgedragen hun huis te verlaten en onder te duiken uit vrees voor Palestijnse moordaanslagen.
Lees verder...
'Mijn assistent rijdt Maserati'

Qatar organiseert vanaf vandaag de vierde top van de WTO. De rijke Golfstaat heeft een vrijere wereldhandel zelf niet echt nodig.
Lees verder...
'Programma's verkiezingen bijstellen'

De groei van de Nederlandse economie is onder invloed van de wereldwijde recessie drastisch verslechterd. Politieke partijen kunnen hierdoor 4 miljard gulden minder 'uitgeven' in hun verkiezingsprogramma's.
Lees verder...
'Ik ben al ruim tien jaar een top guy'

Juli volgend jaar treedt bestuursvoorzitter Kees Storm van verzekeraar Aegon af. Hij wordt opgevolgd door de Amerikaan Don Shepard. ,,Er verandert maar weinig aan mijn situatie.''
Lees verder...
Bijtje
Willem-Alexander en MaximŠ krijgen toch elkŠŠr?
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: Kiezers invloed op nieuwe coalitie

Kiezers moeten meer invloed krijgen op een nieuwe coalitie, schrijft S.W. Couwenberg, directeur-hoofdredacteur van Civis Mundi en oud-hoogleraar staats- en bestuursrecht, vandaag op de pagina Opinie.
Updates om 10.00 uur en om 16.00 uur

De website van NRC Handelsblad wordt 's zaterdags en 's zondags ververst om 11.00 uur. Tevens verschijnt morgen om 11.00 uur een nieuwe editie van de NRC Nieuwsbrief.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.