vrijdag 5 oktober 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 

Foto AP
'OekraÔense raket oorzaak vliegramp'

Het Russische vliegtuig dat gistermiddag neerstortte is volgens Amerikaanse en IsraŽlische defensiebronnen getroffen door een OekraÔense langeafstandsraket. Het wapen zou per ongeluk zijn afgeschoten.
Lees verder...

Foto FBF
Passagier wacht soberheid bij KLM

KLM kondigt drastische bezuinigingen aan, wegens teruglopende passagiersaantallen. De maatregelen wijzen op achterstallig onderhoud en schrikken passagiers juist af.
Lees verder...

Foto Leo van Velzen
'Eťn rare opmerking en je vliegt eruit'

INTERVIEW - Sinds de aanslagen in de VS plegen Nederlanders `bloedwraak' op moslims die hier wonen. Dat vindt W. Shadid, hoogleraar interculturele communicatie. Over wat we fout doen. 'Medelanders zijn opeens weer gŠst.'
Lees verder...

Ons masker is ons gezicht

INTERVIEW - FILM - Stephen Fry speelt Onno Quist in de film 'The Discovery of Heaven', naar Mulisch' boek `De ontdekking van de hemel'. 'Een meesterwerk', vindt Fry.
Lees verder...

Britse regering geeft dossier over Bin Laden

De Britse regering heeft gisteren een dossier openbaar gemaakt met aanwijzingen dat Osama bin Laden verantwoordelijk is voor de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. ,,Ik twijfel er absoluut niet aan dat Bin Laden en zijn netwerk verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 11 september'', aldus premier Tony Blair in het Lagerhuis, dat voor een spoeddebat van reces was teruggeroepen.
Lees verder...
Britten weten meer dan Van Aartsen

De Tweede Kamer mag niet weten welke bewijzen zijn verzameld tegen Bin Laden. Het parlement legde zich grommend erbij neer.
Lees verder...
Regering IndonesiŽ verbiedt burgers deelname aan jihad

JAKARTA, 5 OKT. De regering van IndonesiŽ, het grootste moslimland ter wereld, zal voortaan streng optreden tegen burgers die razzia's houden onder buitenlanders en tegen gewelddadige betogingen bij buitenlandse ambassades. Deelneming van IndonesiŽrs aan een zogenoemde jihad (heilige oorlog) tegen Amerikanen in Afghanistan wordt verboden.
Lees verder...
VS hekelen Arabische tv-zender

ROTTERDAM, 5 OKT. De Amerikaanse regering heeft Qatar gevraagd stappen te ondernemen tegen het onafhankelijke Arabische televisiestation Al-Jazira. Dat heeft de emir van Qatar, sjeik Hamad Khalifa al-Thani, gezegd.
Lees verder...
Barry Bonds evenaart record homeruns

ROTTERDAM, 5 OKT. De Amerikaanse honkballer Barry Bonds heeft gisteravond het drie jaar oude homerunrecord van Mark McGwire geŽvenaard. De 37-jarige linksvelder van de San Francisco Giants sloeg in Houston tegen de Astros zijn zeventigste homerun van het seizoen. De Giants wonnen met 10-2.
Lees verder...
Zidane met dood bedreigd voor duel met Algerije

PARIJS, 5 OKT. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane is met de dood bedreigd. Dat heeft de politie van Issy-les-Moulineaux, een voorstad van Parijs, gisteravond bekendgemaakt. Op het bureau werd eind vorige maand een anonieme en `onsamenhangende' brief afgeleverd met het dreigement tegen de vedette van Real Madrid.
Lees verder...
`Huizenprijzen zullen sterk dalen na het jaar 2002'

RIJSWIJK, 5 OKT. Aan de sterke prijsstijgingen van huizen komt binnenkort een einde. Volgend jaar worden woningen nog gemiddeld 1 procent duurder, maar na 2002 zet een daling in van 4 tot 5 procent per jaar.
Lees verder...
`Medewerker CDA stal stuk'

DEN HAAG, 5 OKT. De CDA-fractie en het CDA-partijbureau hebben gezamenlijk aangifte gedaan bij de politie tegen een medewerker van het partijbureau. Het staat volgens een woordvoerder van de partij vast dat deze medewerker vorige week een vals document over het imago van oud-fractievoorzitter De Hoop Scheffer aan de tv-rubriek 2Vandaag heeft gegeven. ,,Daarvoor was geen toestemming gegeven'', aldus de woordvoerder. De medewerker, die door het CDA op staande voet is ontslagen, zegt dat hij het document niet zelf heeft vervaardigd, maar op een bureau heeft gevonden.
Lees verder...
Bijtje
Hoe houden de Belgen Sabena in de lucht?
Landingsverbod
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
CS en Boeken

Vandaag in CS en Boeken onder meer: Anna Tilroe in deel 2 van een serie over kunstoverschrijdende experimenten, Rudy Kousbroek over Mai Spijkers en Arie van den Berg over de gedichten van Nelleke Noordervliet. Plus de kinderpagina en het feuilleton van Arnon Grunberg.
Wanorde in de collegezaal

Het stuk van Abram de Swaan over zijn negatieve ervaringen als docent op de universiteit heeft veel stof doen opwaaien. Hoe erg is de toestand in de collegezaal? En wie heeft er schuld? Na een pagina met ingezonden brieven morgen in Z een nieuw stuk van De Swaan. Discussieer mee op de site via Tegenspraak.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.