dinsdag 2 oktober 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
NAVO: aanslagen zaak van alle leden

De NAVO heeft vanochtend officieel verklaard dat zij de recente terreuraanslagen in New York en Washington als een aanval op het bondgenootschap als geheel beschouwt. NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson zei dat de VS vanochtend hun NAVO-bondgenoten ,,duidelijk en dwingend'' bewijs hebben geleverd van de betrokkenheid van de vermeende terroristenleider Osama bin Laden en zijn netwerk in Afghanistan bij de aanslagen op 11 september in de VS. Robertson deelde vanmiddag mee dat de NAVO formeel artikel 5 van kracht heeft verklaard.
Lees verder...

Foto AP
Opties bij een invallende winter

Het uur van de waarheid komt dichterbij, zei de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld gisteren. Hoe zou militair optreden in Afghanistan eruit kunnen zien?
Lees verder...
Balkenende nieuwe politiek leider CDA

Jan Peter Balkenende (45) is gisteravond aangewezen als de nieuwe politiek leider van het CDA. Nadat de fractie hem gisterochtend unaniem had gekozen als opvolger van fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer, werd hij 's avonds door het CDA-partijbestuur ook als enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap naar voren geschoven.
Lees verder...
telefooncel
Foto Hollandse Hoogte
Politiecomputer kent geen racisme

Wie bij een politiebureau aangifte wil doen van racisme, komt van een koude kermis thuis. ,,De registratie is een zootje'' en ,,Waar is het bewijs?'' Een nieuw landelijk aangiftebureau moet uitkomst bieden.
Lees verder...

Swissair vraagt uitstel betaling

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Belgische maatschappij Sabena, waarvan Swissair voor 49,5 procent eigenaar is, overweegt eenzelfde stap.
Lees verder...
Eindexamen van studiehuis makkelijker

Het centraal eindexamen vwo-nieuwe stijl was dit jaar makkelijker dan het `oude' examen. Bovendien zijn de normen bij het `nieuwe' examen voor dertien van de zeventien vakken versoepeld. Toch scoorden kandidaten nieuwe stijl lager dan de examinandi oude stijl.
Lees verder...
Aanslagen VS maken aanleg Noord-Zuidlijn goedkoper

De Noord-Zuidlijn leek tot nu toe af te stevenen op een mislukking. Aannemers vroegen zulke hoge prijzen dat de aanbesteding van de stations werd afgeblazen. Maar na de aanslagen in de VS is de bouwmarkt ingezakt. Komt de metrolijn er dan toch?
Lees verder...
Afghaans verzet en ex-koning sluiten de rijen tegen de Talibaan

Vertegenwoordigers van de anti-Talibaan coalitie en oud-koning Zahir Shah hebben een akkoord bereikt over de vorming van een Aghaanse tegenregering. Dat is gisteren bekendgemaakt na drie dagen van besprekingen in Rome, waar de oud-koning sinds 1973 in ballingschap verblijft.
Lees verder...
Vrijspraak 'Tommy' wekt verwondering

De Hoge Raad in IndonesiŽ heeft 'Tommy', de jongste zoon van oud-president Soeharto, gisteren vrijgesproken in een geval van grondzwendel. In Jakarta is verbaasd gereageerd op de beslissing die in tegenspraak is met een eerder vonnis van dezelfde Hoge Raad.
Lees verder...
Voorlopig geen dekking verzekeraars

Grote verzekeraars als Fortis en Delta Lloyd hebben voor grote ondernemingen en bedrijfscomplexen in Nederland de risicodekking van terroristische aanslagen per 1 januari aanstaande voorlopig opgezegd. Ze verwachten aanzienlijke premieverhoging en mogelijk zelfs uitsluiting van schadedekking.
Lees verder...
Gereken van Vermeend is geen wereldprimeur

ACHTERGROND - Nieuwe, nog somberder economische verwachtingen nopen tot loonmatiging, zegt minister Vermeend. Maar hoe hard zijn de berekeningen van Sociale Zaken eigenlijk?
Lees verder...
Louis van Gaal twijfelt over aanblijven

Louis van Gaal weet nog niet of hij bondscoach blijft. Hij verwoordde zijn twijfel gisteren op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Andorra van aanstaande zaterdag.
Lees verder...
Bijtje
Het CDA is er weer he - le - maal klaar voor!
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Bram Peper: Alleen bijzonder mens kan CDA redden

Verder op de Opinie-pagina's onder meer twee bijdragen over de algemene legitimatieplicht na de terroristische aanslagen in Amerika.
Digitale leestafel

Morgen in de Internet & Media-pijler onder meer een nieuwe editie van de Digitale leestafel. En in de Cultuur-pijler aandacht voor de nieuwste films.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.