maandag 1 oktober 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
De Hoop Scheffer weg als CDA-leider

Jaap de Hoop Scheffer is vanmorgen afgetreden als fractievoorzitter van het CDA. Hij wordt opgevolgd door vice-fractievoorzitter Jan Peter Balkenende. De Tweede-Kamerfractie van het CDA heeft hiertoe vanmorgen besloten in een extra vergadering. De Hoop Scheffer blijft als 'backbencher' wel lid van de Tweede Kamer.
Lees verder...
Marnix van Rij zaterdagavond tijdens de bijeenkomst met het CDA-partijbestuur
Foto Roel Rozenburg
Het CDA: Een gestrande machtsmachine

PROFIEL - Het is nog maar kort geleden dat de drie letters CDA stonden voor macht. Na zeven moeizame jaren in de oppositie weet de partij nog steeds niet hoe ze de macht moet terugveroveren.
Lees verder...
Talibaan: wij weten waar Bin Laden zit

Terroristenleider Osama bin Laden is in Afghanistan en de Talibaan, de streng islamistische heersers van het land, weten waar. 's Werelds enige overgebleven ambassadeur van de Talibaan, gevestigd in Pakistan, heeft gisteren gezegd dat Bin Laden zich ophoudt op een geheime locatie die al meer dan twee jaar bekend is bij het regime in Kabul. Bin Laden ,,staat onder veilig toezicht'' van de Talibaan, en ,,elke handeling van hem dient te geschieden met wetenschap van het Islamitisch Emiraat Afghanistan'', aldus ambassadeur Abdul Samal Zaeef.
Lees verder...

Foto FBF
'Het tegengeluid lééft' op de Dam

Vijfduizend demonstranten gisteren tegen de 'nieuwe oorlog'. Hoe progressief Nederland worstelt met de juiste reactie op de aanslagen in de VS.
Lees verder...

Congolees vredesproces in gevaar door zware strijd

Voor het eerst sinds de afkondiging van een wapenstilstand een half jaar geleden zijn er hevige gevechten uitgebroken in Congo. Milities gesteund door de Congolese regering verdreven zaterdag door Rwanda gesteunde rebellentroepen uit de strategische stad Kindu aan de rivier de Congo, in het oosten van Congo. Eerder veroverden de milities het zuidoostelijke stadje Fizi vlakbij het Tanganyikameer.
Lees verder...
Mislukte fusie bestuursacademies kost 20 miljoen

De in maart dit jaar mislukte fusie in het bestuursonderwijs in Nederland heeft de vier betrokken bestuursacademies zeker 20 miljoen gulden gekost.
Lees verder...
Verenigde Naties: SGP mag vrouw niet uitsluiten

De Verenigde Naties (VN) hebben de Nederlandse regering op de vingers getikt, omdat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) geen vrouwen als gewoon lid van de partij wil inschrijven. Dit weekeinde is hierover een rapport naar buiten gekomen van het VN-Comité ter Bestrijding van Discriminatie van Vrouwen (CEDAW).
Lees verder...
Israël geeft Palestijnen nog 48 uur

Ondanks het hernieuwde bestand zijn dit weekeinde bij botsingen tussen Israëlische militairen en Palestijnse demonstranten en een schietpartij in bezet gebied 13 Palestijnen gedood en meer dan 250 gewond.
Lees verder...
Oppositie praat met Afghaanse koning

Een vier man tellende delegatie van oppositiegroepen in het noorden van Afghanistan heeft afgelopen weekeinde in Rome gesprekken gevoerd met de Afghaanse ex-koning Zahir Shah over een verenigd front tegen de Talibaan.
Lees verder...
Bescheiden introductie supertelefoon

De introductie van UMTS-telefonie in Japan kan uitwijzen of Europese telecombedrijven terecht miljarden hebben geïnvesteerd in deze geavanceerde vorm van telecommunicatie.
Lees verder...
Ajax handhaaft koppositie met doelmatig spel

De meest bekritiseerde club van Nederland verstevigde gisteren zijn koppositie. In een weekeinde dat mogelijke concurrenten als Feyenoord en PSV punten lieten liggen, omzeilde Ajax met gemak een lastige klip. 'Groningen uit' was zelden zo eenvoudig: 1-4.
Lees verder...
Tijdrijder wint Vuelta voor klimmers

Na anderhalve week in Oscar Sevilla's schaduw te hebben gereden, diende Angel Casero in de afsluitende tijdrit van de Vuelta de klassementsleider de nekslag toe. In Madrid zette de Valenciaan de kroon op zijn carrière.
Lees verder...
Bijtje
Is dat nou wel zo'n goed idee, een 24-uurszender in 'n land met gemiddeld tweeëntwintig minuten nieuws per etmaal?
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Opinie: CDA

De Hoop Scheffer kreeg te weinig tijd, schrijft Kamerlid Hans Hillen (CDA) vandaag op de pagina Opinie. Onderzoeksjournalist Marcel Metze vindt dat CDA-leden de lijsttrekker moeten kiezen. Verder onder meer een fotoreportage over de val van De Hoop Scheffer.
Twee updates per dag

De webeditie van NRC Handelsblad wordt dagelijks twee maal vernieuwd. Er is een ochtendeditie om 10.00 uur en een middageditie om 16.00 uur.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.