donderdag 20 september 2001
NRC Handelsblad
  Nieuwsbrief
 
 
'Osama bin Laden moet vertrekken'

De regerende Talibaan in Afghanistan moet de terroristenleider Osama bin Laden vragen vrijwillig het land te verlaten. Duizend Afghaanse geestelijken hebben dat vandaag in een decreet bepaald.
Lees verder...

Foto AP
Pakistanen zij aan zij met Afghaanse moslimbroeders

REPORTAGE - Islamitische groeperingen in Pakistan staan achter hun Afghaanse moslimbroeders. Veel oud-leerlingen van de madrassas, islamitische scholen, vechten zij aan zij met de Talibaan.
Lees verder...

Foto AP
Vliegtuig nu wapen bij kapingen

Sinds zelfmoordkapers er vorige week hun intrede deden is de burgerluchtvaart veranderd. Is daar wel wat aan te doen? 'Ons systeem van vrijheid heeft beperkingen voor gevallen als dit.'
Lees verder...
Rapport-Koning over ESF overtuigt Brussel niet

Het rapport van de commissie-Koning over de aanwending van subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft verantwoordelijke ambtenaren van de Europese Commissie niet overtuigd.
Lees verder...

Veel schade in Westland door regen

Vooral het westen van Nederland heeft gisteren te lijden gehad van zware regenval. In het gebied tussen Rotterdam en Den Haag viel in een etmaal meer dan honderd millimeter regen, een record. Vanmorgen was het waterpeil iets aan het zakken doordat het vannacht ophield met regenen.
Lees verder...
Belg Leekens nieuwe trainer van Roda JC

ROTTERDAM, 20 SEPT. De Belg Georges Leekens tekent vandaag een driejarig contract als trainer van Roda JC, dat zijn voorganger Jan van Dijk gisteren na vijf competitieduels aan de kant zette. Leekens maakt morgen in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch zijn debuut.
Lees verder...
Binnenlandse vrede Tadzjikistan in gevaar

In Tadzjikistan - vijf jaar lang toneel van een burgeroorlog - brengt de huidige crisis de fragiele binnenlandse vrede in gevaar.
Lees verder...
Eritrea pakt 11 prominente dissidenten op

NAIROBI, 20 SEPT. Eritrea dat de reputatie had één van de meest vrije naties van Afrika te zijn, heeft de afgelopen dagen alle prominente opposanten gearresteerd en alle onafhankelijke kranten gesloten. Daartegen zijn tot dusver geen openbare protesten gemeld.
Lees verder...
In Maasdijk huilen de buien uit

Opnieuw, drie jaar na de vorige keer, lijdt het Westland onder zware regen die vervolgens maar moeizaam kan worden weggepompt. In Maasdijk is een slapende dijk op twee plaatsen ingezakt. Waarom nog steeds geen droge voeten?
Lees verder...
Kok: maatregelen in zorg werpen vrucht af

DEN HAAG, 20 SEPT. De VVD en diverse oppositiefracties geven een te somber beeld van de problemen in de gezondheidszorg. Dit stelde premier Kok vanmorgen in de Tweede Kamer, op de tweede en laatste dag van de Algemene Beschouwingen. Kok wees erop dat een reeks maatregelen vrucht begint af te werpen. Hij noemde onder meer een zichtbare daling van de wachtlijsten in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg.
Lees verder...
Lawine van slecht nieuws teistert Damrak

AMSTERDAM, 20 SEPT. Zwaargewichten als Koninklijke Olie, Philips, ING en Unilever hebben ervoor gezorgd dat de AEX-index vanmorgen fors terrein prijsgaf. Met een verlies van 2,6 procent noteerde de index 421 punten, na een dieptepunt van 416 punten.
Lees verder...
Oorlogsretoriek bij opening Filmfestival

UTRECHT, 20 SEPT. Het Nederlands Film Festival is gisteren geopend met oorlogsretoriek. In zijn toespraak in de Utrechtse Stadsschouwburg legde Frans Afman, voorzitter van het bestuur van het festival, op onnavolgbare wijze verband tussen de terroristische aanslagen in Amerika, de Nederlandse en de Amerikaanse filmcultuur.
Lees verder...
Bijtje
Zou u Osama bin Laden lossen?
Vanmiddag in de krant Morgen op de site
Profiel Afghanistan

Afghanistan is een rotsachtig land dat al eeuwenlang wordt beheerst door oorlog en armoede. De streng-islamitische Talibaan hebben het land in een internationaal isolement gebracht. Toch zijn de ogen van de hele wereld nu op Afghanistan gericht
Kunstbeschouwingen en boekrecensies

Met uit CS stukken over de film Moulin Rouge, Radiohead en de acteur Fedja van Huêt, en uit Boeken recensies van studies naar terrorisme en deel 2 van de biografie van Menno ter Braak.
De nieuwsbrief van NRC Handelsblad verschijnt elke werkdag om 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Hij bevat een selectie van nieuws op www.nrc.nl en een vooruitblik op de krant van die dag. Op onze site vindt u meer informatie over deze gratis dienst, en kunt u de nieuwsbrief desgewenst opzeggen.